Fitch Ukrayna’nın kredi notunu düşürdü

Stockholm, 15 Ağustos (Hibya) – Fitch Ratings Ukrayna’nın kredi notunu, ülkenin 1 Ağustos’ta vadesi gelen 750 milyon dolarlık 2026 Eurobond’unun kupon ödemesi için tanınan on günlük ek sürenin dolmasını gerekçe göstererek ”sınırlı temerrüt” seviyesine indirdi.

Fitch Ukrayna’nın kredi notunu düşürdü
Yayınlama: 15.08.2024
0
A+
A-

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu, 2026 Eurobond'un notunu 'C'den 'D'ye düşürdüğünü ve diğer döviz tahvillerini 'C' olarak teyit ettiğini açıkladı.

Not indirimi, Kiev'in dış borç ödemelerinin 1 Ekim'e kadar askıya alınmasına izin veren bir yasayı kabul etmesinin ardından geldi.

18 Temmuz'da Ukrayna parlamentosu, dış ticari borç alacaklılarıyla yeniden yapılandırma anlaşması tamamlanana kadar hükümetin devlet ve devlet garantili dış ticari borç ödemelerini geçici olarak askıya almasına izin veren yasayı onayladı.

Fitch, “Bu, Fitch'in kriterleri kapsamında, ülkenin IDR'si [İhraççı Temerrüt Notu] ve etkilenen menkul kıymetin bireysel ihraç notu açısından bir temerrüt olayına işaret ediyor” dedi.

Rakip ABD derecelendirme kuruluşu S&P Global de 2 Ağustos'ta Ukrayna'nın notunu 'seçici' temerrüt seviyesine indirmişti.

Ukrayna, yaklaşık 20 milyar dolarlık uluslararası borcunun yeniden yapılandırılması için kreditörlerle görüşmelerini sürdürüyor. Ana tahvil sahiplerinden oluşan bir komite ile 22 Temmuz'da, kupon ödemesi için tanınan sürenin dolmasından iki hafta önce bir ön anlaşma sağlandı.

Kiev, Rusya ile çatışmanın tırmanmasının ardından 2022 yılında borç geri ödemelerini askıya almak için bir ön anlaşma sağlamıştı. İki yıllık ödeme moratoryumu 1 Ağustos'ta sona erdi.

Fitch daha önce Ukrayna'nın devlet açığının bu yıl ülkenin GSYH'sinin yüzde 17,1'i gibi yüksek bir oranda kalacağını tahmin etmiş ve savunma harcamalarının 2023'te yıllık ekonomik çıktının %31,3'üne denk geldiğini belirtmişti.

Kuruluş, Ukrayna'nın devlet borcunun 2024 yılında GSYH'nin yüzde 92,5'ine yükselmesini bekliyor.

Ukrayna Maliye Bakanlığı'na göre, ülkenin kamu borcu Haziran ayında 1 milyar dolardan fazla arttı ve toplam hacmi şu anda 152 milyar doları aştı.

Uluslararası Para Fonu Haziran ayında Ukrayna'nın bu yıl için gayrisafi yurtiçi hasıla tahminini, Rusya ile yaşanan çatışmalar nedeniyle tüketiciler ve işletmeler arasında kötüleşen duyarlılığı gerekçe göstererek, Nisan ayındaki yüzde 3,2'lik tahmininden yüzde 2,5'e düşürdü.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.