A1 Capital: TCMB ve Kore Merkez Bankası, swap anlaşmasını yeniledi

İstanbul, 12 Ağustos (Hibya) – A1 Capital’in değerlendirmesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Kore Merkez Bankası, Türk lirası-Kore wonu ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi.

A1 Capital: TCMB ve Kore Merkez Bankası, swap anlaşmasını yeniledi
Yayınlama: 12.08.2024
1
A+
A-

A1 Capital'in değerlendirmesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Kore Merkez Bankası, Türk lirası-Kore wonu ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi. Değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:

''TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşma, Başkanımız Dr. Fatih Karahan ile Kore Merkez Bankası Başkanı Chang Yong Rhee tarafından imzalandı. Swap anlaşması, iki merkez bankası arasında güncel döviz kurlarını yansıtacak şekilde azami 56 milyar Türk lirası veya 2,3 trilyon Kore wonu değerinde yerel para birimi takasına imkân sağlayacaktır. Anlaşma geçerlilik süresi bugünden itibaren 3 yıl olup, tarafların karşılıklı uzlaşısı üzerine uzatılabilecektir.

''E-Ticaret üzerinden yapılan alışverişlerdeki iade masraflarının tüketiciye yansıtılması 1 yıl ertelendi. Açıklamada, e-ticaretin çok sayıda ürün çeşidini zaman ve mekan sınırından bağımsız olarak hızlı, kolay ve daha düşük maliyetle tüketicilere sunabilmesi, satıcılar bakımından ise iş yeri kira maliyetinin olmaması, stok ve finansman maliyetlerinin daha düşük olması gibi faktörlere bağlı olarak e-ticaretin toplam perakende ticaretten aldığı payın her geçen yıl geleneksel ticarete nazaran arttığı ifade edildi.

''Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinin “rahatsız edici bir şekilde üzerinde” kaldığını ve yukarı yönlü risklere maruz olduğunu söylese de son birkaç ayda enflasyonda “memnuniyet verici” bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Ancak sabırlı olmalı ve herhangi bir veri noktasına aşırı tepki vererek enflasyonu düşürme konusunda devam eden ilerlemeyi baltalamaktan kaçınmalıyız.” dedi.

''ABD Merkez Bankası (Fed), 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin toplantı takvimini duyurdu. https://www.bloomberght.com/fed-2025-ve-2026-yillari-icintoplanti-takvimini-acikladi-2358191

''ABD başkan adayı Donald Trump, Kasım ayında yapılan seçimlere yönelik, “Bu seçimler, ekonomimizi kurtarma, enflasyona son verme, sınırlarımızda güvenliği tesis etme, artık saygı duyulmayan ulusumuzu yeniden saygın bir hale getirme, 3. Dünya Savaşı’nı engelleme ve 1929 benzeri bir ekonomik krizin önüne geçmek ile ilgili, çünkü aksi takdirde olacak olan bu” dedi.

''Cumhuriyetçi başkan adayı Trump ABD başkanlarının Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararları üzerinde söz sahibi olması gerektiğini öne sürmüştü. Harris, “Fed bağımsız bir kuruluştur ve başkan olarak, Fed'in aldığı kararlara asla müdahale etmem” dedi. Önümüzdeki günlerde resmi bir ekonomik politika planı açıklamaya hazırlandığını söyleyen Harris, planın, ekonomiye, maliyetleri düşürmek ve aynı zamanda ekonomiyi güçlendirmek için yapılması gerekenlere odaklanacağını belirtti. Harris ayrıca, Fed'in faiz oranları konusunda atacağı adımları izlediğini de sözlerine ekledi.

''Trump, bu yılki başkanlık seçimlerini kazanması durumunda, Çin'den ithal edilen mallara uygulanan vergileri yüzde 60 veya daha fazlasına çıkaracağını belirtti. UBS'nin tahminlerine göre ABD'nin yüzde 60'lık vergisi, uygulamanın ardından 12 ay içinde Çin'in GSYİH büyümesini yaklaşık yüzde 2,5 azaltacak. The Wall Street Journal'ın haberine göre eğer kasım ayında seçimleri kazanırsa Çin ve ABD arasında ticari açıdan ikinci savaş başlayacak.

''Bank of America Brian Moynihan (Bank of America'nın başkanı ve CEO'su), Fed'in nispeten yakın bir zamanda faiz oranlarını düşürmeye başlamaması halinde, ABD'li tüketicilerin umutsuzluğa kapılabileceğini söyledi.

''BoE Para Politikası Komitesi üyesi Catherine Mann, Financial Times'a yaptığı açıklamada, mal ve hizmet fiyatlarının yeniden yükselmeye hazırlandığını ve ekonomideki ücret baskılarının dağılmasının yıllar alabileceğini söyledi. Mann, ana faiz oranının Haziran ayında bankanın yüzde 2'lik hedefinde kalmasına rağmen, enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler konusunda hala endişeli olduğunu ifade etti.

''Moody's Analytics, Japonya'nın GSYH'sının Haziran çeyreğinde Mart çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 artarak yıllık bazda yüzde 2,2'lik bir büyüme oranına ulaşmasının beklendiğini belirtti. Haziran çeyreğindeki büyüme güçlü bir artış gibi görünse de, bir yılın büyük bir bölümünde düşen üretimi yakalayan bir dizi cansız GSYH baskısını takip ediyor. Moody's Analytics, Haziran çeyreğindeki durgun sanayi üretiminin GSYH büyümesi üzerinde bir engel olacağını da vurguladı.

''Avustralya Merkez Bankası (RBA), ekonomik tahminlerin büyük belirsizliklere tabi olduğunu, politika yapıcıların daha fazla veri beklerken faiz oranlarını sabit tutmalarının bir nedeninin de bu olduğunu söyledi. RBA Başkan Yardımcısı Andrew Hauser, enflasyonun kısmen ekonomide daha önce düşünülenden daha az yedek kapasite olması nedeniyle yapışkan olduğunu, ancak yine de tahminlerin hataya tabi olduğunu vurguladı.

''Rusya'nın ilhak ettiği Zaporijya'nın sözde Bölge Valisi Yevgeniy Balitskiy, yaptığı yazılı açıklamada, Zaporijya NGS'deki duruma ilişkin bilgi verdi. Ukrayna'nın saldırısı nedeniyle Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) soğutma sisteminde yangın çıktığı, santralin faaliyetine ilişkin herhangi bir tehlikenin ise bulunmadığı bildirildi.

''Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar'a göre, piyasa koşulları OPEC+'yı yılsonuna kadar gönüllü üretim kesintilerini sürdürmeye zorlayabilir. Dhar'a göre, ABD petrol rafinerilerinin zayıf talep beklentisiyle kapasite kullanımını azaltmak istemesi ve Çin'in cansız ekonomik toparlanması nedeniyle talepte aşağı yönlü risk artıyor.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.