MSB: Son bir haftada 64 terörist etkisiz hale getirildi

Ankara, 8 Ağustos (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin 652 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

MSB: Son bir haftada 64 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlama: 08.08.2024
1
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında yapılan operasyonlar sonucunda son bir haftada 64 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 796’sı Irak’ın, 856’sı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 652 olduğunu vurgulayan Aktürk, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde teröristlere ait çok sayıda mağara/sığınak tespit etmiştir. Yapılan arama-tarama faaliyetlerinde muhtelif miktarda; el yapımı patlayıcı (EYP), el ve keskin nişancı dürbünü, telsiz, jeneratör, termal şemsiye, havan, roketatar ve keskin nişancı mühimmatı ile yaşam malzemesi ele geçirilmiştir” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, 04 Ağustos’ta TCG Alanya gemisi tarafından Çeşme açıklarında batmak üzere olan bir düzensiz göçmen teknesi tespit edildiğini ve Sahil Güvenlik Komutanlığının müdahalesiyle düzensiz göçmenlerin denizden kurtarılarak Sahil Güvenlik Botu’na teslim edildiğini belirterek hudut güvenliği hakkında şunları söyledi:

“Son bir hafta içerisinde, 3’ü terör örgütü mensubu olmak üzere 395 şahıs yakalanmış, 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 7 bin 807 olmuştur. Son bir haftada engellenen 973 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 67 bin 948’e ulaşmıştır.”

İsrail'in daha fazla can kaybı yaşanmadan ve sorun daha büyük bölgesel felakete dönüşmeden saldırılarını bir an evvel durdurması ve kalıcı çözüme yönelik adımlar atması gerektiğinin altını çizen Aktürk, denizcilik alanında yapılmakta olan faaliyetler hakkında “27 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında Moğolistan’da KHAAN QUEST, 30 Temmuz-09 Ağustos tarihleri arasında İzmir’de Yıldırım Seferberlik tatbikatları başarıyla icra edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Aktürk, Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait HUNAIN korveti tarafından 06-09 Ağustos tarihleri arasında Gölcük’e, Kanada Deniz Kuvvetleri unsuru CHARLOTTETOWN tarafından ise 09-11 Ağustos tarihleri arasında İzmir’e liman ziyareti yapılacağını bildirerek planlanan faaliyetleri şöyle duyurdu:

“Japonya Deniz Harp Okulu öğrencilerinin açık deniz eğitim seyri ve Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı kapsamında, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri unsuru KASHIMA ve SHIMAKAZE gemileri tarafından 09-12 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’a liman ziyareti gerçekleştirilecektir. TCG BAYRAKTAR gemimiz 14 Temmuz-17 Ağustos tarihleri arasında icra edilen Deniz Harp Okulu Açık Deniz Eğitimleri kapsamında, Fas’ın ardından 06-08 Ağustos tarihleri arasında Barselona/İspanya’ya liman ziyareti gerçekleştirmektedir. Gemimiz, 10-12 Ağustos tarihleri arasında Livorno/İtalya’ya liman ziyareti yapacaktır.”

TCG Kınalıada korvetinin 01 Ağustos’ta başladığı Deniz Kuvvetlerince komuta edilen Birleşik Görev Kuvveti-151’e destek görevini 10 Ağustos’ta tamamlayacağını belirten Aktürk, “NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri bünyesinde yürütülmekte olan Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında, bugün (08 Ağustos) Romanya hava sahasında icra edilen Entegre Hava ve Füze Savunması faaliyetine 2 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmaktadır” açıklamasını yaptı.

Tuğamiral Zeki Aktürk, bugüne kadar 18 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 54 helikopter ile 1030 sorti yapılarak destek sağlandığını vurgulayarak savunma sanayii ürünleri hakkında şunları söyledi:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca, muhtelif miktarda OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı, Mini Akıllı Mühimmat ve NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.

Ayrıca, Genel Maksat Helikopteri (GMH) projesi kapsamında 1 adet T-70 helikopterinin muayene ve kabul faaliyetleri TUSAŞ tesislerinde tamamlanarak Hava Kuvvetlerimizin envanterine alınmıştır.

Diğer yandan, bu hafta içerisinde Defense News dergisi tarafından yayımlanan dünyanın en iyi 100 savunma sanayi şirketinin yer aldığı listeye girerek bizleri gururlandıran başta Bakanlığımız bağlısı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimiz (MKE A.Ş) ile Askerî Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketimiz (ASFAT) olmak üzere ASELSAN, TUSAŞ ve Roketsan’ı kutluyor; ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan şirketlerimize, çalışmalarında başarılar diliyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, terörle mücadelede kapsamında Irak hükümeti ile koordinasyonun nasıl devam ettiği, ortak operasyon yapılıp yapılmadığına dair soruya “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın son Irak ziyaretinde alınan kararlar çerçevesinde Irak hükümeti ile koordineli çalışmalarımız olumlu şekilde devam ediyor. Hem sahada hem de Irak tarafından alınan son kararlarda bunu açıkça görüyoruz. PKK’nın ‘yasaklı örgüt’ ilan edilmesi önemli bir adım ama biz tamamen ‘terör örgütü’ ilan edilmesini bekliyoruz. PKK ile bağlantılı üç organizasyonun kapatılmasını da önemsiyoruz. Sahadaki işbirliğinin artarak devam edeceğini öngörüyoruz” yanıtını verdi.

Bakanlık kaynakları, Rusya ile Suriye rejiminin Ayn-el Arap bölgesinde ortak üs kurduğuna dair haberlerle ilgili şunları söyledi:

“Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD ve Rusya ile iki mutabakat imzalamıştık. Bu mutabakatlar kapsamında; terörist unsurların belli bir bölgeye çekilmesiyle ilgili tedbir alınması yer alıyordu. Biz o günden bugüne kadar bu kapsamda yapılacak her türlü çalışmayı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Orada da Ruslar ile rejimin bir faaliyeti olduğu açık ve bizim tespitlerimizde de bu var. Bu çalışmayı terör örgütü PKK/SDG/PYD-YPG varlığının o bölgede zayıflaması olarak değerlendiriyoruz ve yakinen de gelişmeleri takip ediyoruz. Bizim için esas olan sınırlarımızın, halkımızın güvenliğidir. O bölgelerden bize herhangi bir taciz, saldırı olması durumunda da gerekli karşılığı her zaman misliyle veririz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.