TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Uludağ’da: Perseid Gök Taşı Yağmuru Da İzlenebilecek

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını bir araya getirdiği Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 9-11 Ağustos tarihleri arasında Bursa Uludağ’da gerçekleşecek. Etkinliğin açılış töreni, 9 Ağustos 2024 Cuma akşamı saat 19.00’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla başlayacak.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Uludağ’da: Perseid Gök Taşı Yağmuru Da İzlenebilecek
Yayınlama: 08.08.2024
1
A+
A-

Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen bu etkinlik, bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Astronomi meraklıları, uzmanların eşliğinde gökyüzünün derinliklerini keşfetme fırsatı bulacak. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttırılmasının hedeflendiği gözlem etkinliğine, yıllardır büyük bir ilgi gösteriliyor.

Rekor Başvuru

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi etkinliğe katılmak için başvurdu. Bu yıl, 81 ilin tamamından yapılan 14 bin 258 başvuru ile rekor kırıldı. Kura ile 54 şehirden çoğunluğu aile olan bin kişi etkinliğe katılma hakkı kazandı. Her yaş grubundan katılımcının yer aldığı etkinliğin en genç katılımcısı 1, en yaşlı katılımcısı ise 71 yaşında.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Uludağ’da: Perseid Gök Taşı Yağmuru Da İzlenebilecek

Perseid Gök Taşı Yağmuru Gözlemi

Gök Olayları Yıllığı’na göre, göktaşlarının yüksek hızlarla dünya atmosferine girip sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi olan Perseid (Perse) gök taşı yağmuru, 14 Temmuz’dan 1 Eylül’e kadar sürecek. 9-11 Ağustos’taki Gözlem Etkinliği, bu gök taşı yağmurunun en net izlenebileceği noktalardan biri olacak.

Birçok Etkinlik Bir Arada

Her yaş grubundan astronomi meraklılarının katılacağı etkinlikte, seminerler, yarışmalar ve gök bilimle ilgili birçok faaliyet düzenlenecek. Açık alanda gece-gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler ve deneyler gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Katılımcılar, yanlarında getirdikleri fotoğraf makinesi, teleskop, kamera ve dizüstü bilgisayar gibi gözlem ekipmanları ile bu etkinliklere katılabilecek.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Uludağ’da: Perseid Gök Taşı Yağmuru Da İzlenebilecek

Uzman Astronomlar Eşliğinde Gözlem

Gece saatlerinde, katılımcılar çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği gökyüzü altında, uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde gökyüzünü gözlemleyecek. Yıldızları, galaksileri ve nebulaları tanıyacaklar. Bilim insanları; gökyüzü tanıtımı, gökcisimlerinin doğası, astrofizik konuları, öte gezegenler, güncel uzay çalışmaları, astronomi eğitiminin önemi, astronomi tarihi, astrofotoğrafçılık, amatör astronomi ve Türkiye’nin insanlı uzay misyonu gibi çeşitli konularda katılımcılara ilginç sunumlar yapacak.

Bu benzersiz etkinlik, her yaştan gökyüzü meraklısının bir araya gelerek astronomiye olan ilgilerini pekiştirmelerine ve evrenin sırlarını keşfetmelerine olanak sağlayacak.

 

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Perseid Gök Taşı, tübitak
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.