Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü

Bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen “Bilişim 500 – İlk Beşyüz Bilişim Şirketi Araştırması” sonuçları ödül töreniyle açıklandı.

Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü
Yayınlama: 07.08.2024
8
A+
A-

‘Evren boşlukları sevmez’ mottosu ile bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen “Bilişim 500 – İlk Beşyüz Bilişim Şirketi Araştırması” sonuçları, İstanbul Beyoğlu Grand Pera – Emek Sahne’de düzenlenen ödül töreninde açıklandı.

Araştırması kapsamında “Dağıtıcı Kategori Ödülleri”, “Sistem Entegratörü ve İş Ortağı Kategori Ödülleri”, “Uluslararası Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi Kategori Ödülleri”, “Türkiye Merkezli Üretici Kategori Ödülleri”, “Bilişim 500 Plus Ödülleri” ve “Türkiye Ekonomisine Katkı Özel Ödülleri” olmak üzere 6 ayrı ana kategoride birincilere ödülleri takdim edildi.

Araştırmanın Türkiye Ekonomisine Katkı Özel Ödülleri kategorisinde; yılın Ar-Ge yatırımı kategori birincisi Logo Yazılım olurken; yılın yapay zeka kategori birincisi Deeptech oldu. Yılın Türkiye merkezli üretici donanım kategori birincisi Karel Elektronik, yılın Türkiye merkezli üretici hizmet kategori birincisi Türk Telekom, yılın Türkiye merkezli üretici yazılım kategori birincisi Intertech, yılın donanım ihracatı kategori birincisi Arkel, yılın hizmet ihracatı kategori birincisi Teleperformance Türkiye, yılın yazılım ihracatı kategori birincisi olarak Erka Grubu ödüle layık görüldü.

Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü

Türkiye’nin en büyük 10 bilişim firması; Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bilişim, Penta Teknoloji, Ingram Micro, Koç Sistem olarak sıralandı.

Şirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve kendi kulvarında sıralandığı araştırmaya, bu yıl 74 yeni şirket dahil oldu. 2023 yılında sıralamaya giren şirketlerin toplam geliri, 2022 yılına göre yüzde 93 büyüyerek 716 milyar TL’ye ulaştı. 30 milyar USD karşılığı olan bu rakam, dolar bazında da yüzde 30’un üzerinde bir büyüme olarak kaydedildi. İlk 500 bilişim firmasının yapay zeka gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 185 büyüdü.

Araştırma sonuçlarına göre; sıralamaya giren şirketlerin 140 tanesi yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. En yüksek büyüme gösteren ilk 5 şirketin ortalama büyümesi yüzde 680 olarak kaydedilirken, en yüksek büyümeyi yüzde bin 468 ile Prime Teknoloji şirketi gerçekleştirdi. 

BThaber Başkanı Murat Göçe, yaptığı açılış konuşmasında, “Bilişim 500 olarak çeyrek asrı geride bıraktık. Araştırma, her yıl daha fazla şirketin katılımı ile büyümeye devam ediyor. Sektörü ve Bilişim 500 Araştırması’nı hep birlikte büyütmeye devam edelim” dedi.

Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Yazılım ve bilişim sektöründe son 10 yılda hızla büyüyen bir ekosistem oluşturduk. 2025 yılına kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var. Dünya genelinde iletişim sektörünün büyümesi yüzde 5 seviyelerinde iken, Türkiye'de bu oranı çok daha yüksek seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Mobil abone sayımız 93 milyona ulaşmış durumda ve internet kullanım oranımız Avrupa ortalamasının üzerinde” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Hakan Yurdakul gerçekleştirdiği konuşmada, “İçinde bulunduğumuz dönemde dayanıklılığı artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak, şirketlerimizin geleceği için hayati önem taşıyor. İhracat ve finansal okuryazarlık konularında dikkatli olunmalı; çünkü bu alanlarda güçlü olmak, kriz anlarında bile hızlı ve etkili çözümler üretmeyi mümkün kılar” diye konuştu.

Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü

BThaber Başkan Yardımcısı Özlem Unan ise yaptığı konuşmada araştırma sonuçlarını ve ortaya çıkan sektör analizini aktardı. Unan, Türkiye Merkezli Üretici kategorisindeki gelirlerin de bir önceki yıla göre yüzde 125 büyüyerek 309 milyar TL’ye yükseldiğinin altını çizerek; “Sıralamada yer alan şirketlerin de ortalama büyümesinin üstünde olan bu oran, itici gücün yazılım olduğunu doğruluyor. Finans ve bankacılık yazılımı gelirleri yüzde 114 büyüyerek 10 milyar TL’yi aştı. Savunma sektörü yazılımları ise yüzde 66 büyüdü. Yazılım ihracatı gelirleri yüzde 107 büyüyerek 7 milyar TL’yi geçti. Hizmet ihracatı gelirleri ise yüzde 60’ın üzerinde büyüdü” açıklamasında bulundu. 

Bilişim 500 şirketlerinin gelirleri, yıllık bazda yüzde 93 büyüdü

‘Evren boşlukları sevmez’ mottosu ile gerçekleştirilen törende ayrıca 35 Yıl Emek Ödülleri ve BThaber Özel Ödülleri de verildi. Akın Sertcan, Birol Eker, Yücel Bağrıaçık, Alper Göğüş ve Ziya Bahtiyar 35 Yıl Emek Ödüllerine layık görülürken; Atakan Coşkun’a BThaber Vefa Ödülü, Ertunç Ererdi’ye ise BThaber Dostluk Ödülü verildi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.