Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 7 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre hafta ortasında Asya senasındaki pozitif seyre paralel ABD endeks vadelileri de pozitif seyretti.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 07.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar analizinde yer alan açıklamalar şöyle:

“Piyasalarda Bugün

Hafta başında ABD'deki durgunluk korkuları ve yen carry ticaretinin sona ermesiyle körüklenen keskin satış dalgasının ardından Salı günü ana seans sonunda  Dow %0,76, S&P 500 %1,04 ve Nasdaq Composite %1,03 yükseldi . Korku endeksi olarak anılan zımmi oynaklık endeksi VIX 65’i aşarak 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyelere yükselmesinin ardından dün 30’un altına geri çekildi.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın  piyasa istikrarsızsa faiz oranlarını artırmayacaklarını açıklaması ile  Japon yeni dolar karşısında 147'nin üzerine çıkarak yedi aylık zirvelerden daha da geriledi. Bu açıklamalarla bir miktar daha rahatlayan piyasalarda bugün Nikkei endeksi 3%’ün üzerinde, Çin anakara endeksi Shanghai ise 0,3% , Hang Seng endeksi 1,2% değer kazandı.

 Palantir Technologies analistlerin tahminlerini aştıktan sonra %10,4, Uber beklenenden iyi ikinci çeyrek sonuçlarının ardından %10,9 Caterpillar da beklenti üstü bilançosu ile %3 yükselerek endekslere pozitif yönde destek oldu. Seans kapandıktan sonra ise büyük teknoloji şirketlerinin hayal kırıklığı yaratan bilançolarının  yatırımcı güvenini zayıflatmasıyla, Super Micro Computer %13'ten fazla düşüşle Nvidia (-%2,6) ve AMD (-%1,6) gibi diğer çip şirketlerini aşağı çekti. Airbnb de hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek sonuçlarıyla yaklaşık %17 düştü.

Hafta ortasında Asya senasındaki pozitif seyre paralel ABD endeks vadelileri de pozitif seyretti. Dow Johnes ve S&P500’deki kazanımlar 1%’e yaklaşırken, Nasdaq100 endeksi 1%’in üzerinde pozitif seyrediyor. Çin'in ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı dönemindeki 80,22 milyar ABD dolarından Temmuz 2024'te 84,65 milyar ABD dolarına genişledi ancak 99 milyar ABD doları olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. İhracat, yıllık bazda %9,7'lik artış tahminlerinden daha düşük %7,0 arttı ve Haziran ayındaki %8,6'lık büyümeye göre yavaşlayarak üç ayın en düşük büyüme hızına işaret etti.

Önemli Şirket Haberleri:

Airbnb (ABNB), çevrim içi konaklama hizmeti veren Airbnb dün piyasa kapanışı sonrası ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirket hisseleri, ekonomik ortamın yumuşamasıyla birlikte tüketicilerin konaklama rezervasyonlarını önceden yapma isteksizliğini göstererek zayıf görünüm bildirmesi ile bugün açılış öncesi işlemlerde 15% negatif seyrediyor.   Şirket sunduğu rehberlikte üçüncü çeyrekte, şirket gelirinin %8-%10 artarak 3.67 milyar – 3.7 milyar dolar arasında olmasını beklediğini bildirdi., Bu tahmin  3.84 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altında kaldı.  (Olumsuz)

Süper Micro Computer (SMCI) hisseleri, Salı günü kazançlarını silerek bugün açılış öncesi işlemlerde 12% düştü Bu düşüş, bilgi teknoloji şirketinin karışık gelen bilançosu  ve beklentileri aşan gelir tahminini açıklamasının ardından gerçekleşti.  30 Haziran'da sona eren dönemde, Super Micro, gelirlerinin geçen yıla göre %100'den fazla artarak 5.31 milyar dolara yükselmesiyle birlikte düzeltilmiş bazda hisse başına 6.25 dolar kazanç sağladı. Piyasa şirketin 5,3 milyar dolar gelir elde ederek hisse başına 8,14 dolar kar açıklamasını bekliyordu. Gelecek çeyrek için Super Micro, düzeltilmiş bazda hisse başına 6.69 ila 8.27 dolar kazanç beklerken, satışların 6 milyar ila 7 milyar dolar arasında olmasını öngörüyor. Analistler, takip eden çeyrek için hisse başına 7.68 dolar kazanç ve 5.47 milyar dolar gelir bekliyordu. Ayrıca, Super Micro'nun yönetim kurulu, 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak şekilde 10'a 1 hisse bölünmesini onayladı. (Olumsuz)

Bugün Bilançosu Açıklanacak Şirketler: The Walt Disney Company,CVS Health Corporation, Shopify Inc.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.