Gedik Yatırım: Dow yüzde 0,76, S&P 500 yüzde 1,04 ve Nasdaq Composite yüzde 1,03 yükseldi

İstanbul, 7 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, Salı günü ana seans sonunda Dow yüzde 0,76, S&P 500 yüzde 1,04 ve Nasdaq Composite yüzde 1,03’e yükseldiğini bildirdi.

Gedik Yatırım: Dow yüzde 0,76, S&P 500 yüzde 1,04 ve Nasdaq Composite yüzde 1,03 yükseldi
Yayınlama: 07.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, hafta başında ABD'deki durgunluk korkuları ve yen carry ticaretinin sona ermesiyle körüklenen keskin satış dalgasının ardından Salı günü ana seans sonunda  Dow yüzde 0,76, S&P 500 yüzde 1,04 ve Nasdaq Composite yüzde 1,03 yükseldi . Korku endeksi olarak anılan zımmi oynaklık endeksi VIX 65’i aşarak 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyelere yükselmesinin ardından dün 30’un altına geri çekildi.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın  piyasa istikrarsızsa faiz oranlarını artırmayacaklarını açıklaması ile  Japon yeni dolar karşısında 147'nin üzerine çıkarak yedi aylık zirvelerden daha da geriledi. Bu açıklamalarla bir miktar daha rahatlayan piyasalarda bugün Nikkei endeksi yüzde 3’ün üzerinde, Çin anakara endeksi Shanghai ise yüzde 0,3 , Hang Seng endeksi yüzde 1,2 değer kazandı.

 Palantir Technologies analistlerin tahminlerini aştıktan sonra %10,4, Uber beklenenden iyi ikinci çeyrek sonuçlarının ardından %10,9 Caterpillar da beklenti üstü bilançosu ile %3 yükselerek endekslere pozitif yönde destek oldu. Seans kapandıktan sonra ise büyük teknoloji şirketlerinin hayal kırıklığı yaratan bilançolarının  yatırımcı güvenini zayıflatmasıyla, Super Micro Computer %13'ten fazla düşüşle Nvidia (-yüzde 2,6) ve AMD (-yüzde 1,6) gibi diğer çip şirketlerini aşağı çekti. Airbnb de hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek sonuçlarıyla yaklaşık yüzde 17 düştü.

Hafta ortasında Asya senasındaki pozitif seyre paralel ABD endeks vadelileri de pozitif seyretti. Dow Johnes ve S&P500’deki kazanımlar yüzde  1’e yaklaşırken, Nasdaq100 endeksi yüzde 1’in üzerinde pozitif seyrediyor. Çin'in ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı dönemindeki 80,22 milyar ABD dolarından Temmuz 2024'te 84,65 milyar ABD dolarına genişledi ancak 99 milyar ABD doları olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. İhracat, yıllık bazda yüzde 9,7'lik artış tahminlerinden daha düşük yüzde 7,0 arttı ve Haziran ayındaki yüzde 8,6'lık büyümeye göre yavaşlayarak üç ayın en düşük büyüme hızına işaret etti.

Gedik Yatırım değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

Euro Bölgesi

“Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir hakimdi. STOXX 50 %0,1 düştü ve STOXX 600 %0,2 yükseldi. Avrupa’nın ekonomik görünümü ile ilgili endişeler devam ediyor. Veri cephesinde, Almanya'daki fabrika siparişleri beklenmedik şekilde %0,8'lik bir artışa yönelik piyasa tahminlerinin çok üzerinde %3,9 arttı. Veri imalat sanayi için iyimserlik yarattı. Öte yandan, Euro Bölgesi perakende satışları beklenenden daha fazla düştü. Avrupa borsalarında Finans sektörü kayıplara öncülük etti, BNP Paribas, UniCredit, Instesa Sanpaolo ve Deutsche Boerse %1,3'ten fazla düştü. Ayrıca, Bayer Haziran ayında sona eren üç aylık dönemde çeyreklik kazançlarında keskin bir düşüş kaydettikten sonra yaklaşık %6 düştü. Pozitif tarafta ise ASML son satış dalgasının ardından bir miktar toparlanarak yaklaşık %6, Airbus ve SAP şirketlerinin her biri ise %2'den fazla yükseldi.

 Türkiye

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında, Orta Vadeli Program hedeflerini değiştirmeyi düşünmediklerini ve bu konuda kararlı olduklarını ifade etti. Enflasyonun en büyük öncelikleri olduğu, şu anda da yıllık enflasyondaki düşüşün program öngörüleriyle paralel gittiğini ekledi. 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceklerini söyledi. “


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.