DEVA Partili Avşar: Pesan Çayı neden atık kanalına döndü?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Pesan Çayı’ndaki su ve çevre kirliliğini, yanıtlaması istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.

DEVA Partili Avşar: Pesan Çayı neden atık kanalına döndü?
Yayınlama: 06.08.2024
1
A+
A-

Verdiği yazılı soru önergesinde, çayın atık kanalına döndüğünü ve sağlığı, çevreyi, hayatı tehdit ettiğini ifade eden Avşar, bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

“Zap Suyu’nun bir kolu olan Pesan Çayı, Şemdinli Deresi ve kolları tarafından beslenmekte ve Basra’ya uzanmaktadır.” diyen Avşar, “Çay, Şemdinli’nin doğal güzelliklerini tamamlayan ve Derecik Gümrük Sınır Kapısının bağlantı yolu boyunca uzayan bir mecradadır.” bilgisini verdi.

Avşar, halkın, ilgili sivil toplum örgütlerinin, odaların ve spor kulüplerinin bu konuda oldukça mağduriyet yaşandığını ve büyük bir çevre sorunu oluştuğunu dile getirdiklerini aktardı.

Hazırladıkları rapora değinen Avşar, “Bu duyarlı toplum kesimleri tarafından Pesan Çayı çevre kirliliği raporu hazırlanmıştır. Söz konusu raporda; Derecik Gümrük Sınır Kapısından itibaren başlayan ve kilometrelerce uzayan yol kenarına bırakılmış çöpler (belediye, il özel idaresi ve askeriyenin katı atıkları ve çöpleri), çay yatağına boşaltılmış yüzyıllarca toprağa karışamayacak kömür külleri ve plastikler, zehir saçabilecek atıklar, çaya arıtılmadan aktarılan kanalizasyon sularının ağır kokusu, dere yataklarında faaliyet gösteren kum ocaklarının atıkları vb. sebeplerle Pesan Çayı dere yatağı ve çevresi insan sağlığını ve doğal yaşamı tehdit ettiğini belirtilmektedir.” dedi.

 Avşar, konu hakkında Bakan Kurum’a sorular yöneltti. Avşar, “Konu hakkında bilgi sahibiyseniz bir çalışma başlattınız mı?” “Pesan Çayı’nın kirlilik seviyesi nedir?” “Bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?” sorularını sordu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.