Gedik Yatırım: Dün açıklanan veriler ekonominin sağlığı hakkında endişeleri artırdı

İstanbul, 2 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, dün açıklanan verilerin ekonominin sağlığı hakkında endişeleri artırdığını açıkladı.

Gedik Yatırım: Dün açıklanan veriler ekonominin sağlığı hakkında endişeleri artırdı
Yayınlama: 02.08.2024
6
A+
A-

Piyasalarda bugün

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, ISM İmalat PMI, üretim sektöründe beklenenden daha büyük bir daralma olduğunu ortaya koydu ve sekiz ayın en derin daralmasını kaydetti. İşsizlik maaşı başvuruları bir yılın en yükseği olan 249 bine yükseldiği ve iş gücü piyasalarında beklenti üzerinde bir soğumaya işaret ettiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Üç büyük ABD endeksi, Perşembe günü önceki seans kazanımlarını silerek keskin bir düşüşle günü sonlandırdı. S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq yüzde 2,3 ve Dow Jones 500 puan düştü. Meta hisseleri beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları ve yayınladığı iyimser rehberlik sonrası yüzde 4,8 yükselirken, Qualcomm ticaret kısıtlamaları ile ilgili endişelerle yüzde 9,4 düştü. Nvidia ise yüzde 6,7 düşüşle endekslerdeki satışların derinleşmesinde baş rol oynadı.  Apple, Amazon ve Intel bilançoları sonrası bugün Asya endeksleri ve ABD endeks vadelileri negatif seyrediyor. Apple yüzde 1,7 düşüşle günü sonlandırırken, ikinci çeyrekte beklentileri mütevazı şekilde de olsa aştı. Amazon hisseleri ise özellikle gelir rehberliğinin piyasayı hayal kırıklığına uğratması ile yüzde 8’e yakın düşüş yaşadı. Öte yandan Intel zayıf gelen satış rakamları sonrası yüzde 19’a yakın düşüş yaşadı.

''Öte yandan Avrupa borsaları dünü ABD borsalarına paralel şekilde keskin bir düşüşle kapadı. Fed’in politika faizini sabit bırakması ardından Avrupa endeksleri önceki iki seanstan elde ettikleri kazanımları koruyamadı. Fed’in Eylül ayında indirim döngüsüne başlayabileceği sinyali sonrası, İngiltere Merkez Bankası faiz oranında indirime gitti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi yüzde 2,2 düşerek 4.760'a ve tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi yüzde 1,3 düşerek 511'de kapandı. Yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan finansalların ardından Alman otomotiv sektöründen Volkswagen yüzde 4,8, BMW ise yüzde 3,1 düştü. Öte yandan bankalardan UniCredit ve BBVA da yüzde 5'ten fazla düşüş yaşadı.

''Bugün ekonomi takviminde ABD istihdam veri setini takip edicez. Tarım dışı istihdam Haziran ayında 206 bin artış göstermişti. Beklentiler Temmuz ayında istihdam artışının 176 bine yavaşlayacağı yönünde. İşsizlik oranının Temmuz ayında bir önceki aya paralel yüzde 4,1 ve ortalama saatlik kazançların aylık bazda yüzde 0,3’lük artış hızını koruması bekleniyor.

Önemli şirket haberleri:

''Intel (INTC), yarı iletken üreticisi Intel, ikinci çeyrek sonuçlarının beklentileri karşılamaması ve hayal kırıklığı yaratan üçüncü çeyrek rehberliği yayınlamasının ardından  yüzde 19 düştü . Şirket ayrıca işgücünün yüzde 15'ini işten çıkaracağını ve temettüsünü askıya alacağını açıklamasının ardından açılış öncesi işlemlerde işlemlerde yüzde 20'nin üzeirnde düşüş yaşadı. Gelir 12.83 milyar dolar ile 12.98 milyar dolarlık ortalama analist beklentisinin altında kaldı. Aynı dönemde hisse başı kar 0.10 dolarlık beklentilerin altında 0.02 dolar oldu. Şirket üçüncü çeyrek gelirinin 12,5 milyar ila 13,5 milyar dolar arasında olmasını beklediğini bildirdi. Şirketin açıkladığı bu rehberlik analistlerin tahmin ettiği 14,39 milyar doların çok altında. (Olumsuz)

''Apple (AAPL), ikinci çeyrekte iPhone satışlarındaki düşüşe rağmen,  85.80 milyar dolar gelir elde ederek 84,38 milyar dolarlık beklentilerin üzerinde gelir elde etmeyi başardı. Şirket hisse başına  1.40 dolar ile 1.34 dolarlık beklentilerin üzerinde kar açıkladı. iPhone satışları ise, 38,9 milyar dolarlık beklentilere karşın 39,2 milyar dolara ulaştı ve Apple'ın 2023'ün 3. çeyreğinde elde ettiği 39,6 milyar doların altında kaldı.(Olumlu)

''Amazon (AMZN) ABD’li perakende devi Amazon'un hisseleri dün ABD seansı kapanışı sonrası açıkladığı ikinci çeyrek gelirinin Wall Street beklentilerinin altında kalması ile yaklaşık yüzde 8 düştü. Şirket, bir önceki yılın aynı çeyreğinde elde ettiği 0,65 dolara karşın hisse başına 1,26 dolar kar elde ederek beklentileri aştı. Buna rağmen gelir yüzde 10,2'lik artışla 148 milyar dolara ulaşarak tahminlerin 760 milyon dolar altında kaldı. Şirketin AWS büyümesi ise yüzde 19'luk bir artışla 26,3 milyar dolara ulaşarak ve yüzde 17,6’lık büyüme bekleyen Wall Street beklentileri aştı. (Olumsuz)

''Bugün Bilançosu Açıklanacak Şirketler: Berkshire Hathaway Inc., Exxon Mobil Corporation, Chevron Corp.,Linde plc.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.