Gedik Yatırım: ABD endeksi, keskin bir düşüşle günü sonlandırdı

İstanbul, 2 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, üç büyük ABD endeksinin, perşembe günü önceki seans kazanımlarını silerek keskin bir düşüşle günü sonlandırdığını bildirdi.

Gedik Yatırım: ABD endeksi, keskin bir düşüşle günü sonlandırdı
Yayınlama: 02.08.2024
0
A+
A-

ABD

Gedik Yatırım'dan gelen verilere göre, S&P 500 yüzde 1,4, Nasdaq yüzde 2,3 ve Dow Jones 500 puan düştüğü açıklandı.

Gedik Yatırım şu bilgileri verdi:

''Dün açıklanan veriler ekonominin sağlığı hakkında endişeleri artırdı. ISM İmalat PMI, üretim sektöründe beklenenden daha büyük bir daralma olduğunu ortaya koydu ve sekiz ayın en derin daralmasını kaydetti. İşsizlik maaşı başvuruları bir yılın en yükseği olan 249 bine yükseldi ve iş gücü piyasalarında beklenti üzerinde bir soğumaya işaret etti. Meta hisseleri beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları ve yayınladığı iyimser rehberlik sonrası yüzde 4,8 yükselirken, Qualcomm ticaret kısıtlamaları ile ilgili endişelerle yüzde 9,4 düştü. Nvidia ise yüzde 6,7 düşüşle endekslerdeki satışların derinleşmesinde baş rol oynadı.  Apple, Amazon ve Intel bilançoları sonrası bugün Asya endeksleri ve ABD endeks vadelileri negatif seyrediyor. Apple yüzde 1,7 düşüşle günü sonlandırırken, ikinci çeyrekte beklentileri mütevazı şekilde de olsa aştı. Amazon hisseleri ise özellikle gelir rehberliğinin piyasayı hayal kırıklığına uğratması ile 8%’e yakın düşüş yaşadı. Öte yandan Intel zayıf gelen satış rakamları sonrası yüzde 19’a yakın düşüş yaşadı.

''Bugün ekonomi takviminde ABD istihdam veri setini takip edicez. Tarım dışı istihdam Haziran ayında 206 bin artış göstermişti. Beklentiler Temmuz ayında istihdam artışının 176 bine yavaşlayacağı yönünde. İşsizlik oranının Temmuz ayında bir önceki aya paralel 4,1% ve ortalama saatlik kazançların aylık bazda 0,3%’lük artış hızını koruması bekleniyor.

Euro Bölgesi

''Avrupa borsaları dünü ABD borsalarına paralel şekilde keskin bir düşüşle kapadı. Fed’in politika faizini sabit bırakması ardından Avrupa endeksleri önceki iki seanstan elde ettikleri kazanımları koruyamadı. Fed’in Eylül ayında indirim döngüsüne başlayabileceği sinyali sonrası, İngiltere Merkez Bankası faiz oranında indirime gitti. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi yüzde 2,2 düşerek 4.760'a ve tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi yüzde 1,3 düşerek 511'de kapandı. Yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan finansalların ardından Alman otomotiv sektöründen Volkswagen yüzde 4,8, BMW ise yüzde 3,1 düştü. Öte yandan bankalardan UniCredit ve BBVA da yüzde 5'ten fazla düşüş yaşadı.

Türkiye

''TCMB’nin 26 Temmuz haftasında toplam rezervleri bir önceki haftaya göre yüzde 3,83 azalışla 148 milyar 11 milyon dolara, net döviz rezervleri 48,2 milyar dolardan 47,6 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezervler ise 22,9 milyar dolardan 24,4 milyar dolara yükseldi. Kaynaklardan gelen habere göre TCMB, son faiz toplantısı karar metninde de iletişimini kurduğu likiditenin sterilizasyonu kapsamında Türk lirası depo ihalelerine ek gün içinde Türk lirası depo ihalesi açabileceği söyleniyor. Bugün yurt içinde açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmamaktadır.''


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.