Halk Yatırım: ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi

İstanbul, 2 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım’ın verilerine göre, bilançolar ile ekonomik verilerin takip edildiği ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi.

Halk Yatırım: ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi
Yayınlama: 02.08.2024
2
A+
A-

Halk Yatırım'ın verilerine göre, bilançolar ile ekonomik verilerin takip edildiği ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi. Dün açıklanan işsizlik maaşı başvuruları son bir yılın zirvesine çıkarken, ISM imalat endeksinin 8 ayın dip seviyesine gerilemesi faiz indirimlerinde geç kalındığına yönelik bir algı yarattı. Makro veri tarafında; ABD’de ISM İmalat PMI Temmuz’da 1,7 puan azalarak 46,8 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Endekse dair piyasa beklentisi bu dönemde 48,8 değerini alması yönündeydi. Öte yandan, S&P Global, Temmuz ayına ilişkin imalat sanayi nihai PMI verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sektörü PMI verisi Temmuz ayında 49,6 ile tahminlerin hafif üzerinde gerçekleşti. Geçen aya dair öncü verilerde 49,5 olarak açıklanan endeks Haziran’da 51,6 değerini almıştı. ABD'de inşaat harcamaları verisi de, Haziran’da artış beklentisinin aksine yüzde 0,3'lük azalış kaydetti. Söz konusu harcamalara dair piyasa beklentisi bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi. İnşaat harcamaları Mayıs’ta da yüzde 0,4 azalışla 2 trilyon 154 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Temmuz ile biten haftada 249 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının 236 bin olacağı yönündeydi.”

''Diğer taraftan Apple, Amazon ve Intel’in bilançoları takip edildi. Apple'ın bilançosuna göre, şirketin geliri yıllık yüzde 5 artışla 85,8 milyar dolara yükseldi. Apple geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 81,8 milyar dolar gelir elde etmişti. Apple'ın bu dönem gelirine ilişkin piyasa beklentisi 84,5 milyar dolardı. Şirketin net karı da aynı dönemde yüzde 7,9 artarak 21,4 milyar dolara çıktı. Şirketin hisse başına karı ise bu dönemde 1,26 dolardan 1,40 dolara yükseldi. Piyasa beklentisi, Apple'ın hisse başına karının 1,35 dolar olacağı yönündeydi. Amazon'un bilançosu ise, şirketin gelirinin bu yılın ikinci çeyreğinde artmasına karşın beklentilerin altında gerçekleştiğini gösterdi. Amazon'un geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 artarak 147,9 milyar dolara yükseldi. Amazon'un ikinci çeyrekteki geliri, 148,56 milyar dolar olan piyasa beklentisinin gerisinde kaldı. Şirketin net karı da bu dönemde 13,5 milyar dolar oldu. Hisse başına karı ise bu yılın ikinci çeyreğinde 1,26 dolara yükseldi. Amazon'un hisse başına karına ilişkin piyasa beklentisi 1,03 dolardı. Intel'in bilançosu, şirketin gelirinin ikinci çeyrekte azaldığını gösterdi. Intel'in geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 1 azalarak 12,8 milyar dolara geriledi. Intel'in bu dönemde elde ettiği gelir, piyasa beklentisini karşılamadı. Beklenti, şirketin gelirinin 12,94 milyar dolar olacağı yönündeydi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 1,5 milyar dolar net kar açıklayan Intel, bu yılın aynı döneminde 1,6 milyar dolar zarar bildirdi. İntel’in hisse başına zararı da aynı dönemde 38 sent oldu.”

''ABD piyasaları satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,37 kayıpla 5.446,68, Nasdaq endeksi yüzde 2,30 kayıpla 17.194,15, Dow Jones endeksi yüzde 1,21 kayıpla günü 40.347,97 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında satıcılı seyir izlendi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 2,3 kayıpla 4.760,80, DAX endeksi yüzde 2,3 kayıpla 18.083,05, CAC 40 endeksi yüzde 2,14 kayıpla 7.370,45, FTSE 100 endeksi yüzde 1,01 kayıpla 8.283,36 seviyesinden kapattı. ABD tahvilleri cephesine baktığımızda, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,97, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,14 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 18,59 seviyesine yükseldi.”

Bugün ne bekleniyor?

''Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları, durgunluk endişeleri nedeniyle Wall Street'te yaşanan satış dalgası ve Ortadoğu’da devam eden jeopolitik tansiyonun etkisiyle düşüşe geçti. ABD'de yeni veriler olası bir durgunluk korkusunu ve FED’in faiz oranlarını düşürmekte çok geç kalmış olabileceği endişelerini tetikledi. İran, ise Birleşmiş Milletler'e meşru müdafaa hakkını düzenleyen 51. madde kapsamında İsrail'e karşı saldırı yapacağını bildirdi. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi kayıplara öncülük ediyor. Düşlere öncülük eden hisse senetleri arasında yüzde 5'in üzerinde kayıplar yaşayan Softbank Group yer alırken, Mitsui ve Marubeni sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 6'nın üzerinde kayıplar yaşadı. Tokyo Electron ise yüzde 9'un üzerinde düşüş yaşadı. Japon devlet tahvili (JGB) getirileri düştü. 10 yıllık JGB'nin getirisi yüzde 1'in altına düştü ve 20 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Nikkei 225 endeksinde yüzde 4,94’lük ciddi kayıp izlenirken; Kospi endeksinde yüzde 3,43, Hang Seng endeksinde yüzde 2,22, Shanghai endeksinde yüzde 0,45, Nifty 50 endeksinde de yüzde 1,03 ile satıcılı seyir takip ediyoruz.”

ABD vadelilerinde de satıcılı seyir izleniyor.

''Günün ana konu başlığını ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı istihdam rakamları oluşturuyor. Temmuz ayında Tarım Dışı İstihdamın 175k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 4,1 ile değişim göstermemesi bekleniyor. Ayrıca, ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri, Fabrika Siparişleri verileri de takip edilecek veriler arasında yer alıyor.”

Gelecek gündemde neler var?

''Gelecek hafta Pazartesi günü ABD’de S&P Global ve ISM tarafından hizmet PMI verisi açıklanacak. ISM hizmet PMI’ın Temmuz ayında 48,8’den 51,5’e yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Haziran ayı ÜFE verileri takip edilecek. Salı günü ise ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Euro Bölgesi’nde ise Perakende Satışlar verileri takip edilecek.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.