İnfo Yatırım: Enflasyonun aylık bazda yüzde 3,75 artış göstermesini bekliyoruz

İstanbul, 2 Ağustos (Hibya) – İnfo Yatırım’ın verilerine göre, 5 Ağustos’ta yurt içinde temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyonun aylık bazda yüzde 3,75, yıllık bazda ise yüzde 62,6’lık artış göstermesi bekleniyor.

İnfo Yatırım:  Enflasyonun aylık bazda yüzde 3,75 artış göstermesini bekliyoruz
Yayınlama: 02.08.2024
1
A+
A-

Yurt içinde enflasyon beklentileri

İnfo Yatırım'ın verilerine göre, 5 Ağustos'ta yurt içinde Temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyonun aylık bazda yüzde 3,75, yıllık bazda ise yüzde 62,6'lık artış göstermesi bekleniyor. Temmuz ayında gelen alkol – tütün ürünleri zammı, gıda fiyatlarının yükselmesi, elektrik fiyat artışı ve vergi düzenleme etkilerinin enflasyondaki yıl sonu beklentilerini yukarı çekeceği kanaatinde olunduğu aktarılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

''Nitekim Temmuz ayı PPK karar metninde enflasyondaki gelişmelere atıfta bulunan TCMB, metne ‘Temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir’ cümlesini eklemişti. TCMB Başkan Yardımcısı Akçay ise vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz'da aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını söyledi. Baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon tarafında yaz aylarında hızlı geri çekilme bekliyoruz.

''Baz etkisi sınırlandığında para ve maliye politikalarının da etkisi ile Eylül ayı itibariyle aylık bazda yurt içi enflasyonun gerilemesi, likidite bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve global merkez bankalarının büyüme odaklı stratejisi doğrultusunda, yurt içinde yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim mesajları konuşabileceğimizi düşünüyoruz. Fakat kısa vadede yüksek enflasyon ortamında sıkı duruş devam edecektir.

Enflasyon verisi sonrası, 3. enflasyon raporu toplantısı

''8 Ağustos Perşembe günü TCMB 2024 yılı 3. Enflasyon Raporu Toplantısı gerçekleşecek. Temmuz ayına ilişkin beklentilere ek olarak bu hafta doğalgaz fiyatlarına gelen yüzde 38'lik zammın etkisini 1,5 puan olarak hesaplıyoruz. Bu kapsamda enflasyon beklentilerinde sapma olacağını düşünsek de TCBM'nin Enflasyon Raporu toplantısında enflasyon beklentisini sabit tutacağını düşünüyoruz. Gelişmelere bağlı olarak üst sınır yüzde 42'den tekrar yüzde 44'e çıkabilir.

Gözler bugün tarım dışı istihdam verisinde

''ADP verisi ABD'de istihdamın gerilediğine işaret etti. Fed Başkanı Powell, faiz indirimi için Eylül ayını işaret etti. ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin ya da bir önceki ayın altında kalması ile faiz indirimleri adet bazında artabilir. Çünkü istihdamdaki aşağı yönlü seyrin iç talebi kısması enflasyon tarafını geri çekebileceği gibi faiz indirimi konusunda Fed'in de elini güçlendirecektir. Fed'in faiz kararı sonrasında Fed'in 2024 yılı içerisinde 2 faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. ABD'de seçim süreci öncesinde faiz indirim döngüsüne girilmesi ons altın tarafını destekleyebileceği gibi ters korelasyon kaynaklı olarak dolara olan talebi de azaltabilir.''

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.