“Sözde ‘genişletilmiş caydırıcılık’ Japonya’yı daha da yoldan çıkarıyor”

Japonya-ABD dışişleri ve savunma yetkililerinin katıldığı “2+2” istişare toplantısında, Japonya’nın bir dizi eylemi bölge ülkelerinin alarma geçmesine neden oldu.

“Sözde ‘genişletilmiş caydırıcılık’ Japonya’yı daha da yoldan çıkarıyor”
Yayınlama: 01.08.2024
1
A+
A-

Dong Jianjun, Japonya-ABD dışişleri ve savunma yetkililerinin katıldığı “2+2” istişare toplantısında, Japonya'nın bir dizi eyleminin bölge ülkelerin alarma geçmesine neden olduğunu söyledi.

Hükümeti protesto eden birçok Japon’un, hükümetin bu adımlarının kışkırtıcı olduğunu ve savaşa doğru daha da ilerlediğini belirttiğini dile getiren Dong Jianjun “Japonya'nın tehlikeli eylemlerinden en tartışmalı olanı ABD ile ‘genişletilmiş caydırıcılığın’ güçlendirilmesi konusu.” dedi.

Dong Jianjun, Genişletilmiş Caydırıcılığın; Soğuk Savaş yollarının bir ürünü olduğunu ve ABD’nin müttefiklerini korumak için nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri güç kullanma taahhüdünü ifade ettiğini belirterek, “2010 yılından bu yana, ABD ile Japonya'nın dışişleri ve savunma bakanlıkları bu konuda istişareler yürüttü ve bu yıl iki ülke arasında bağımsız bir bakanlık çerçevesi oluşturuldu.” diye konuştu.

Yapılan son toplantıda genişletilmiş caydırıcılık kapsamında ABD'nin nükleer şemsiyesinin Japonya için öneminin teyit edildiğine değinen Dong Jianjun, şunları söyledi:

“Kamuoyuna göre Japonya bu eylemiyle nükleer silah sahibi olmayan devletlerin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etti. Japonya bu adımla nükleer silahların yayılmasını ve nükleer çatışma riskini arttırarak bölgesel gerilimleri daha da körükleyecek.

Japonya'nın Barış Anayasası'nın 9. maddesi, Japonya'nın savaş hakkından vazgeçtiğini ve barışçıl kalkınma yolunu izlediğini açıkça belirtiyor.

2. Dünya Savaşı'nda mağlup olmuş Japonya'nın tarihten gerekli dersleri alması, nükleer silah peşinde koşmak ve askeri kuvvetleri güçlendirmek gibi yanlış bir yolda ilerlemekten kaçınması beklenmelidir. Yoksa Japonya bir kez daha kendi kaderi üzerinde kumar oynayabilir.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.