Japonya Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 0,25 dolayına yükseltti

İstanbul, 31 Temmuz (Hibya) – Japonya Merkez Bankası (BOJ) gösterge faiz oranını daha önceki yüzde 0,0 ila 0,1 aralığından “yüzde 0,25 dolayına” yükseltti ve tahvil alım programını azaltma planını açıkladı.

Japonya Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 0,25 dolayına yükseltti
Yayınlama: 31.07.2024
1
A+
A-

Japonya Merkez Bankası'nın açıklamasında, reel faiz oranlarının “önemli ölçüde negatif” kalmasının beklendiği, “destekleyici finansal koşulların ekonomik faaliyeti güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceği” belirtildi.

Taze gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon oranının 2024 mali yılı sonunda yüzde 2,5'e, 2025 ve 2026 mali yılları için ise “yaklaşık yüzde 2'ye” ulaşacağının öngörüldüğü belirtilen BOJ açıklamasında, ekonomik görünümünün gerçekleşmesi halinde politika faiz oranını yükseltmeye ve parasal genişlemenin derecesini ayarlamaya devam edeceği eklendi.

Japonya'nın mali yılı 1 Nisan – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşiyor, bu da 2024 mali yılının 2025 Mart'ında sona ereceği anlamına geliyor.

BOJ açıklamasında, bu planda esnek olunacağı ve Haziran 2025 toplantısında azaltma planının ara değerlendirmesinin yapılacağı vurgulandı.

“Banka, örneğin Japonya Hükümet Tahvili alım miktarını artırarak çevik bir şekilde yanıt verecektir” denilen açıklamada, gerekli görüldüğü takdirde para politikası kurulu toplantılarında planı değiştirmeye hazır olduğu da eklendi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.