Türk Bilgi ve İletişim Teknolojileri şirketleri Azerbaycan faaliyetlerini genişletiyor

İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı (İDDA), işbirliğini geliştirmek, en iyi uygulamaları paylaşmak ve gelecekteki ortaklıkları keşfetmek amacıyla Türk ve Azerbaycanlı BİT şirketlerini bir araya getiren başarılı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Türk Bilgi ve İletişim Teknolojileri şirketleri Azerbaycan faaliyetlerini genişletiyor
Yayınlama: 30.07.2024
1
A+
A-

Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı (IDDA), “Türkiye-Azerbaycan BT ve Yazılım Ticaret Heyeti” forumuna başarıyla ev sahipliği yaptı. Bu önemli etkinlik, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bilgi ve iletişim teknolojileri alanında işbirliğinin güçlendirilmesinde bir kilometre taşı oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Hizmet İhracatçıları Birliği(HİB), ve New Generation Management Company işbirliğiyle düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin önde gelen 15 BİT şirketi ve Azerbaycan'ın önde gelen 10 (Paşa Siğorta, Paşa Holding, Paşa Bank, Azercell, MPAY, SOCAR, NEGSOL Holding, Agro Dairy, Veysəloğlu Şirkətlər Qrupu, Sumqayıt Texnologiyalar Parkı (STP))inovasyon firmasından temsilciler katıldı. Etkinliğe katılan şirketler, sektör ile ilgili içgörülerini ve gelecekteki potansiyel işbirliği fırsatları üzerine görüşme imkanı buldu.

Etkinlikte PASHA Insurance, PASHA Bank ve Azercell gibi Azerbaycan'ın önde gelen kuruluşlarından önemli temsilcilerin konuşmalar yaptığı “Azerbaycan'da İnovasyon” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşmacılar, kendi hizmetleri, ürünleri ve Azerbaycan'daki inovasyon ortamı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Etkinliğin devamında ise Türk şirketlerinin temsilcileri sunumlar düzenledi ve katılımcılar kendi aralarında verimli görüşmelerde bulunarak gelecekteki potansiyel ortaklıklara ve iki ülke arasındaki diyalog ve işbirliğinin daha da zenginleştirilmesine ön ayak oldu.

“Etkinliğin bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umuyoruz”

IDDA İnovasyondan Sorumlu Başkanı Igor Ovcharenko, düzenlenen etkinlik ile ilgili düşüncelerini şu cümlelerle paylaştı: “Türkiye teknoloji ekosisteminden 15 önemli şirketi burada ağırlamaktan dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Azerbaycan şirketleri onların tecrübelerinden yararlanmaya oldukça hevesli ve Türk şirketleri açısından da Azerbaycan; farklı yenilikler, ürün güncellemeleri denemek ve yeni fırsatlar yaratmak için adeta güvenli bir liman olarak öne çıkıyor. Azerbaycan ne çok küçük ne de çok büyük bir ülke olarak yeni ürünleri ve yeni iş yaklaşımlarını test etmek için ideal bir büyüklüğe ve nüfusa sahip. Bu etkinliğin, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında iki ülke için yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umuyoruz.”

Türkiye’den gelen temsilciler, etkinlikten bir gün önce düzenlenen ön toplantıda ajansın faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi alma fırsatı buldu. Türk temsilciler, Azerbaycan'ın iş ortamına ve Teknopark programına büyük ilgi duyduklarını ifade ederek, bu kapsamda sağlanan teşviklerin önemini vurguladılar. Ön toplantı sırasında her iki ülkeden firma temsilcileri arasında görüşmeler yapıldı ve potansiyel işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Türk temsilcilerin IDDA ziyareti, Azerbaycanlı ve Türk BİT şirketlerine yenilikçi hizmet ve ürünlerini sunmaları için bir platform sağlayarak karşılıklı büyüme ve gelişmeyi teşvik etme yolunda önemli bir adım oldu.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen benzer bir etkinliğe Türkiye'nin önde gelen 20 BİT kuruluşu katılım göstermişti ve iki ülke arasında oldukça verimli geçen görüşmeler gerçekleştirilmişti. Geçen yıl düzenlenen etkinliğe katılım gösteren üç Türk şirketi şu anda Azerbaycan'da iştirak kurma sürecini yürütmeye devam ediyor.

Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı İlhan Bağören; “Bir yıl önce 20 firma getirmiştik. O firmalar da Azerbaycan’daki firmalar ile oldukça yol katettiler. Birçoğu burada ofislerini açtılar ya da açma sürecindeler. Böylece iki kardeş ülke olarak sınırlarımızı geliştirip daha büyük bir pazar oluşturuyoruz. Firmalarımıza ihracat fırsatı yaratırken, Azerbaycan’ın da inovasyon ekosisteminin gelişimine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Etkinliğe katılım gösteren şirketlerden biri olan CloudOffix’in Büyümeden Sorumlu Yöneticisi Sinem Karabulut ise iki ülke arasındaki olumlu ilişkilere değinerek; “Bildiginiz uzere Turkiye ve Azerbaycan cok uzun bir kardeşlik ve iş ortaklığı tarihine sahip. Bugün de burada bunu dijital dönüşüm alanında pekiştirmek için buradayız. Gerçekten çok güzel bir etkinlik oluyor.” dedi.

İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı, güçlü bir dijital ekosistemi teşvik etme ve uluslararası BİT işbirliklerini kolaylaştırma konusundaki kararlılığını düzenlediği bu etkinlikle sürdürmeye devam ediyor. Etkinlik, ajansın Azerbaycan ve ötesinde BİT sektörünün büyümesini ve gelişmesini destekleme konusundaki kararlılığına önemli bir örnek teşkil ediyor.

IDDA Hakkında

Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde 2021 yılında kurulan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı, ülkenin dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir. IDDA’nın öncelikli hedefleri arasında dijital devlet ve dijital toplumun düzenlenmesi, dijital kamu hizmetlerinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi, yerli ve yabancı BİT şirketlerinin büyümeleri için gerekli ortamın sağlanması ve BİT alanında insan sermayesinin gelişiminin desteklenmesi yer almaktadır.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.