Ziraat Yatırım: Haziranda JOLTS açılan iş sayısının 8,06 milyona gerilemesi bekleniyor

İstanbul, 30 Temmuz (Hibya) – Mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı verisinde kısmi hızlandığına işaret etmişti. Haziranda ise JOLTS açılan iş sayısının 8,14 milyondan 8,06 milyon seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ziraat Yatırım: Haziranda JOLTS açılan iş sayısının 8,06 milyona gerilemesi bekleniyor
Yayınlama: 30.07.2024
3
A+
A-

Ziraat Yatırım, dün 10.873 – 10.729 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksinin günü 10.734 seviyesinden yüzde 1,45 oranında azalışla tamamladığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Endekste 76 hisse günü ekside tamamlarken THYAO, BIMAS ve AKBNK puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Sigortacılık endeksi (XSGRT) yüzde 4,3 oranında gerilerken, Bankacılık endeksi yüzde 0,8 Sınai Endeksi yüzde 1,4 oranında düşüş kaydetti. Katalizör bulmakta zorlanan Borsa İstanbul'da baskı bugün de sürebilir. Dünkü Akbank bilançosu “nötr” olsa da beklentilerde aşağı yönlü revizyonların Bankacılık sektörüne bir miktar baskı oluşturma riski var. Bugün de Garanti Bankası ikinci çeyrek finansallarını açıklayacak. Halihazırda küresel borsalarda da bu sabah risk iştahı güçsüz. ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yüzde 0,4 civarında satıcılı hareket ediyor. Bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde dün ABD borsaları günü karışık bir görüntüde kapatmışlardı. Pariteler tarafında ise bir miktar Dolar lehine fiyatlamalar gözleniyor. Bugünün ajandasına baktığımızda, iç piyasada TCMB, 23 Temmuz'da gerçekleştirilen, Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımlayacak ve temmuz ayı Ekonomik Güven Endeksi verisi açıklanacak. Ayrıca BDDK, Bankacılık sektörüne ait haziran ayı rakamlarını paylaşacak. Yurtdışında ise Avrupa Bölgesinde büyüme verisi öne çıkarken, ABD'de haziran ayı JOLTS iş ilanları ve temmuz ayı Conference Board Tüketici Güven Endeksi yayımlanacak. Ek olarak, iç ve dış piyasada önemli şirketlerin bilanço açıklaması da bekleniyor.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, TSİ 17'de haziran ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi izlenecek. Mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, hafif düşüş beklentilerine karşın 7,92 milyondan 8,14 milyon seviyesine yükselmişti ve firmaların iş gücü talebinin kısmi hızlandığına işaret etmişti. Haziranda ise JOLTS açılan iş sayısının 8,14 milyondan 8,06 milyon seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de tüketici güveni göstergelerinden temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17'de takip edilecek. Haziran ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi, 101,3 seviyesinden 100,4 seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin (100) hafif üzerinde kaydedilmişti. Temmuzda ise tüketici güveninin 99,5 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD'de mayıs ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi TSİ 16'da takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya'da TSİ 11'de ve Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edilecek. 

Ayrıca ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verileri TSİ 15'te açıklanacak. Öncü verilere göre, temmuzda Almanya'da manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızının yüzde 0,1'den yüzde 0,3 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde temmuz ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 12'de takip edilecek. 

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından temmuz ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlanacak. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda mayısta yüzde 0,8 oranında düşüşün ardından haziranda yüzde 2,5 oranında gerilemeyle düşüşünü üçüncü aya taşıyarak 98,2 seviyesinden 95,8 seviyesine gerilemişti ve son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, böylece 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini üçüncü ayda sürdürmüştü.

Şirket Haberleri

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank'ın 2Ç2024'deki net dönem karı çeyreksel yüzde 17,1 oranında azalarak 10.924mn TL'ye düşmüştür. Piyasanın kar beklentisi 10.714mn TL iken, bizim kar beklentimiz 10.532mn TL idi. Öte yandan Banka'nın net dönem karı yıllık olarak yüzde 46,2 oranında gerilemiştir. 

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan CEO'su Ahmet Akyol Bloomberg'e verdiği röportajda, Doğu Avrupa'dan Aselsan ürünlerine talepte artış gördüklerini belirtti. “Şirket Macaristan, Polonya ve Romanya ile daha fazla sözleşme imzalamayı planlıyor. Suudi Arabistan ile bazı teknolojilerin yerelleştirilmesi ve ülkede tesis inşa edilmesi konusunda görüşmeler yapılıyor.” diyerek ekleme yaptı. (Kaynak: Bloomberg)

Koç Holding (KCHOL, Nötr), Aygaz (AYGAZ, Nötr): Koç Holding'in yüzde 77 oranında pay sahibi olduğu, bağlı ortaklığı Aygaz A.Ş.'nin ise yüzde 20 oranında pay sahibi olduğu Enerji Yatırımları A.Ş. (EYAŞ) yönetim kurulu tarafından, EYAŞ'ın 2024 yılı ilk 6 aylık kârından karşılanmak ve 31.07.2024 tarihine kadar ödenmek üzere 4.398mn TL tutarında nakit avans kâr payı dağıtılmasına karar verilmiştir.

Mia Teknoloji (MIATK, Sınırlı Pozitif): Şirket ile merkezi Katar'da bulunan uluslararası bir holding şirket olan IIS Holding arasında; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere Körfez Ülkelerinde kamu ve özel sektör projelerinde iş birliği yapmak, şirketin ürettiği teknolojileri bu ülkelerde pazarlamak, tanıtmak ve iş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak üzere bir iş birliği ve gizlilik sözleşmesi imzalanmıştır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sermayesini temsil eden paylarının yüzde 50'si dolaylı olarak Holding'e ait olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından 55 MW kapasiteli Akhisar RES'de kapasite artırım çalışmaları tamamlanmış olup, Enerji Bakanlığı tarafından verilen izin ve onay doğrultusunda, Akhisar RES'in toplam kurulu gücü 7 MW artırılarak 62 MW'a çıkarılmıştır. Böylelikle, Akhisar RES'in kapasite artışı ile birlikte Enerjisa Üretim'in 8 ayrı santralindeki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 403 MW'a ve tüm tesislerindeki toplam kurulu gücü ise 3.799 MW'a ulaşmıştır. Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve yüzde 60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak Türkiye'de özel sektör elektrik üretiminde lider konumunu güçlendirecektir.

Smart Enerji (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket'in yatırımını tamamladığı ve deneme üretimi süreçlerinin başarılı olarak sonuçlanmasını ardından hücre üretme kabiliyetine sahip olduğu daha önce duyurulan 800 Mw kapasiteli Aliağa Güneş Paneli ve Hücre Üretim Tesisinde ticari olarak yerli güneş hücresi üretimine başlanmıştır. Aynı anda, yerli güneş hücresi kullanılarak güneş paneli üretimi süreçlerine de geçilmiştir. Yerli güneş hücresi kullanılarak üretilen güneş panelleri sayesinde yerlilik kriterleri tutturulmuş olup, yerli güneş hücresi üretimi, yerli güneş paneli üretimi sevkiyat ve teslim süreçleri başlamıştır.

Tümosan Motor (TMSN, Nötr): Şirket ile Konyaspor Kulübü arasında 2024-2025 futbol sezonu sonuna kadar kesin, devam eden 2 sezon için ise opsiyonlu olmak üzere isim hakkı, forma göğüs reklamı ve çeşitli tanıtım ürünlerini içeren sponsorluk konusunda anlaşma sağlanmış olup sözleşme imzalanmıştır. İş bu sözleşme kapsamında Konyaspor Kulübü'ne 60mn TL + KDV ödenecektir.

Diğer Şirket Haberleri

Anadolu Hayat ve Emeklilik (ANHYT): Şirket'in 6A2024'teki konsolide olmayan net dönem karı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 29,4, önceki çeyreğe göre yüzde 21,3 oranında artarak 1.167mn TL'ye yükselmiştir. Ortalama piyasa beklentisi yılın ikinci çeyreğinde 1.079mn TL kar edilmesi yönündeydi. Şirket yılın ikinci çeyreğindeki teknik bölüm dengesi 560mn TL gelir (1Ç2024: 405mn TL teknik gelir) olurken, net yatırım gelirleri 1.086mn TL olarak (1Ç2024: 837mn TL) kaydedilmiştir. İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket'in 6A2024'teki net dönem karı yıllık yüzde 64 oranında artarak 2.128mn TL'ye çıkmıştır.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Haziran 2024'te firma limanlarına gelen gemi sayısı 2023 yılı Haziran ayının yüzde 32 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de bu ay 2023 Haziran seviyesinin yüzde 33 üzerinde gerçekleşmiştir. Firma limanlarına gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Mayıs 2024`te yüzde 104 olarak açıklanmıştır.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket'in sistemlerini kullanmaya başlayan, Kırgızistan menşeili havayolu firması TezJet, 5 yıl boyunca Hitit Bilgisayar'ın yolcu hizmet sistemleri çözümlerini kullanacaktır.

Nasmed Egepol (EGEPO): Şirket'in 125mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, 500mn TL'lik kayıtlı sermaye tavanı aşılmaksızın, yüzde 300 oranında iç kaynaklardan artırılarak 500mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.