Antik Roma Appian Yolu İtalya’nın 60. Unesco dünya mirası oldu

Roma, 29 Temmuz (Hibya) – Antik Romalılar tarafından inşa edilen en eski ve en önemli yol olan İtalya’nın Via Appia Antica ya da Appian Yolu, Unesco dünya mirası listesine girerek İtalya’yı bu listede en fazla yeri olan ülke düzeyine yükseltti.

Antik Roma Appian Yolu İtalya’nın 60. Unesco dünya mirası oldu
Yayınlama: 29.07.2024
0
A+
A-

Regina Viarum ya da Yolların Kraliçesi olarak bilinen bu yol, Roma'yı güneydeki Brindisi limanına bağlamakta ve yol yapımında bir devrime işaret etmektedir.

Antik yolun ilk bölümü MÖ 312 yılında Romalı devlet adamı Appius Claudius Caecus tarafından inşa edilmiş ve askeri amaçlar için stratejik bir koridor görevi görmüştür. O zamana kadar antik Roma dışındaki tek yol Etrüsk yoluydu ve orta İtalya'nın bir bölgesi olan Etruria'ya doğru gidiyordu.

Bugün, arnavut kaldırımlı yolun ilk 17 km'si (10 mil) kalmıştır ve Roma'nın güneyindeki Appia Antica arkeolojik parkı içinde korunmaktadır.

Tarih meraklıları, yürüyüşçüler ve bisikletçilerarasında popüler olan bu mükemmel yol, antik Roma su kemerleri ve villalarından geriye kalanlarla çevrilidir. Yolun altında ise Hıristiyan din değiştirenlerin gömüldüğü geniş bir yeraltı mezarlığı ağı bulunuyor.

Yolun Unesco miras listesine eklenmesi için teklif İtalya Kültür Bakanlığı tarafından yapıldı ve Delhi'deki Dünya Mirası Komitesi oturumunda ilan edildi.

Unesco, “Başlangıçta Doğu'ya ve Küçük Asya'ya doğru ilerleyen, askeri fetih için stratejik bir yol olarak tasarlanmıştı” dedi. “Via Appia daha sonra birbirine bağladığı şehirlerin büyümesini ve yeni yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasını sağlayarak tarımsal üretimi ve ticareti kolaylaştırdı.”

Unesco, yolun “Romalı mühendislerin yol yapımı, inşaat mühendisliği projeleri, altyapı ve kapsamlı arazi ıslah çalışmalarındaki ileri teknik becerilerinin yanı sıra zafer takları, hamamlar, amfitiyatrolar ve bazilikalar, su kemerleri, kanallar, köprüler ve halka açık çeşmeler gibi çok sayıda anıtsal yapıyı” gösterdiğini söyledi.

Via Appia, Roma, Floransa, Venedik, Pisa ve Napoli'nin tarihi merkezlerinin yanı sıra Cinque Terre'nin beş köyü ve Basilicata'daki Matera mağara kentini de içeren listeye eklenen İtalya'daki 60. kültürel miras alanıdır.

Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano bu listeye dahil edilmenin “tarihimizin ve kimliğimizin değerinin tanınması anlamına geldiğini” söylerken, Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri de yolu “bütün bir medeniyetin sembolü” olarak tanımladı.

Unesco ayrıca Romanyalı modernist usta Constantin Brâncuși'nin bir dizi açık hava heykelini de dünya mirası listesine ekleyerek 20. yüzyıl kamusal sanatının en önemli örneklerinden biri olarak kutladı.

Karpat dağları yakınlarındaki küçük Hobița köyünde doğan ancak hayatının büyük bölümünü Paris'te geçiren Brâncuși, 1937-1938 yıllarında Romanya'nın güneybatısındaki küçük Târgu Jiu kasabasında, Birinci Dünya Savaşı'nda ölen askerlere bir saygı duruşu olarak Sonsuz Sütun ve Öpücük Kapısı'nı da içeren açık hava koleksiyonunu yarattı.

Târgu Jiu'nun merkezi Kahramanlar Caddesi boyunca 1,5 km uzunluğunda bir eksen üzerinde sıralanan beş heykel enstalasyonu, Brâncuși'nin Romanya'da bulunan az sayıdaki eserinden biridir.
Romanya Kültür Bakanı Raluca Turcan, “Verilen tanınma, bizi bu anıtsal topluluğu korumaya, gelecek nesiller ve insanlığın kültürel hafızası için sağlam tutmaya zorluyor” dedi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.