Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları alıcılı seyir izliyor

İstanbul , 29 Temmuz (Hibya) – Halk Yatırım, haftanın son işlem gününde piyasaları, bugün beklenen gelişmeler ve gelecek gündemi değerlendirdi.

Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları alıcılı seyir izliyor
Yayınlama: 29.07.2024
2
A+
A-

Halk Yatırım'ın verilerine göre, haftanın son işlem gününde piyasalarda, ABD endekslerinin, haftanın son işlem günü beklentilere paralel gelen enflasyon göstergesi PCE verileri ile genele yayılan alıcılı bir seyir izlediği bilgisi veerildi.

Halk Yatırım değerlendirmesinde “Makro veri tarafında; Haziran ayına ilişkin ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre kişisel gelirler bir önceki aya göre yüzde 0,4 olan beklentinin altında yüzde 0,2 artarken, tüketim harcamaları ise beklentilere paralel yüzde 0,3 artış gösterdi.” ifadelerine yer verilirken şunlar aktarıldı:

“Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aylık bazda yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 2,5 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Fed’in favori enflasyon verisi gıda ve enerjiden arındırılmış çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi ise aylık yüzde 0,2 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 2,6 oldu. Beklentiler ise sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 2,5’ti. Diğer taraftan, 3M şirketi analist beklentilerini aşan bir bilanço açıklarken, sene sonu öngörü aralığının alt seviyesini yukarı güncellemesi sonrası yüzde 23 değer kazandı.

“ABD piyasalarında genele yayılan alıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,11 artışla 5.459,10, Nasdaq endeksi yüzde 1,03 yükselişle 17.357,88 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, Dow Jones endeksi yüzde 1,64 artışla günü 40.589,34 seviyesinden günü tamamladı.

“Avrupa piyasalarında genel yayılan alıcılı seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası’nın aylık olarak gerçekleştirdiği ankete göre tüketicilerin yıllık hissettikleri enflasyon seviyesi Mayıs ayındaki yüzde 4,9 seviyesinde kayda geçerken, Haziran ayında yüzde 4,5 seviyesine geriledi. AB’nın resmi istatistik ofisi Eurostat’ın paylaştığı verilere göre Euro bölgesindeki hane halkı reel harcamaları birinci çeyrekte yüzde 0,1 artarken hane halkı reel geliri ise yüzde 1,5 artış gösterdi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1,03 artışla 4.860,60, DAX endeksi yüzde 0,65 artışla 18.417,55, CAC 40 endeksi yüzde 1,22 artışla 7.517,68 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, FTSE 100 endeksi yüzde 1,21 artışla 8.285,71seviyesinden kapattı.

“ABD tahvilleri cephesine baktığımızda, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,18, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,36 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 16,39 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekleniyor?

“Asya-Pasifik piyasaları, ABD’de geçen Cuma açıklanan PCE enflasyon verilerinin faiz indirimi umutlarını artırmasının ardından alıcılı seyir izliyor. ABD Haziran kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,1 ve bir yıl önceki aynı döneme göre yüzde 2,5 arttı. Ayrıca, otomobil üreticisi Mitsubishi Motors, araç içi yazılımları standartlaştırmak için Honda-Nissan ittifakına katılacağını bildirmesinin ardından yüzde 6'nın üzerinde yükselerek Nikkei endeksinde en çok değer kazananlardan biri oldu.

“Asya tarafında bu hafta, Japonya Merkez Bankası'nın 30 Temmuz'da başlayacak para politikası toplantısı önemli olacak. Ekonomistler arasında yapılan bir ankette, merkez bankasının faiz oranlarını 10 baz puan artırarak yüzde 0,1'e çıkarması bekleniyor.

“Diğer taraftan, ING'den gelen bir notta, bankanın faiz oranlarını 15 baz puan artıracağı ve tahvil alım programını aynı anda azaltacağı belirtildi.

“Nikkei 225 endeksinde yüzde 2,48, Hang Seng endeksinde yüzde 1,82, Kospi endeksinde yüzde 1,19 ve Nifty 50 endeksinde yüzde 0,23 artışlar takip edilirken, Shanghai endeksinde ise yüzde 0,09 ile sınırlı satıcılı seyir takip ediyoruz.

ABD vadelilerinde de pozitif seyir izleniyor.

“Bugün ABD’de Temmuz ayı Dallas FED İmalat Aktivite verisi takip edilecek. Beklenti verinin -14,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

“ABD’de Salı günü Conference Board Tüketici Güveni, Konut Fiyat Endeksi, JOLTS açık iş başvuruları verileri takip edilecek. Conference Board Tüketici Güveni verisinin 99,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesinde ise Tüketici Güveni ve 2Ç GSYİH verileri takip edilecek. 2Ç GSYİH verisinin çeyreklik yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çarşamba günü Temmuz ayı FOMC toplantısı, ADP Özel İstihdam verisi, MBA Mortgage Başvuruları ve MNI Chicago PMI ve Bekleyen Konut Satışları verileri takip edilecek. Temmuz ayı ADP Özel İstihdam verisinin 168k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin 44, Bekleyen Konut Satışları verilerisinin ise aylık bazda yüzde 1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Çarşamba günü gerçekleşecek olan FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi komitenin faizleri yüzde 5,5 seviyesinde sabit tutması yönünde bulunuyor. FOMC toplantısı sonrasında FED Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Euro Bölgesi tarafında ise Temmuz ayı enflasyon verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,2 düşüş kaydederek, yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Perşembe günü Haftalık İş Gücü İstatistikleri, ISM İmalat Endeksi verileri takip edilecek. Temmuz ayında ISM İmalat verisinin 49 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bir önceki veri 48,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı gün BOE’nin faiz kararı takip edilecek. Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam, Dayanıklı Mal Siparişleri, İşsizlik Oranı, Fabrika Siparişleri, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri yakından takip edilecek. Temmuz ayında Tarım Dışı İstihdamının 175k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranını yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.