A1 Capital: Piyasalarda en çok korkulan şey tetikleyici etken olmadan yaşanan çöküştür

İstanbul, 29 Temmuz (Hibya) – A1 Capital, piyasalarda en çok korkulan şeyin genellikle tetikleyici bir etken olmadan yaşanan çöküş olduğuna dikkat çekti.

A1 Capital: Piyasalarda en çok korkulan şey tetikleyici etken olmadan yaşanan çöküştür
Yayınlama: 29.07.2024
1
A+
A-

A1 Capital'in haftalık değerlendirmelerinde, Wall Street ve küresel hisse senetlerinin bu ayın başlarında rekor düzeylere ulaştıktan sonra Çarşamba günü 2022'den bu yana en kötü gününü kaydetmesinin nedeni konusunda kafa karışıklıkları yaşandığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Teorilerde eksiklik yok. Ve uzun vadeli ayılar, yapay zekayı çevreleyen aşırı abartı ve sermaye harcamaları konusundaki endişeler arasında, bir yıldan uzun süredir aşırı yoğunlaşmış hisse senedi endekslerinde bir düzeltme konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak Çarşamba günü ortada kesin bir kanıt yoktu. Seçim öncesi gerginlikler, Çin'deki endişe verici yavaşlama, Tesla gibi kazanç mevsimsel anormallikler ve Japon yeninin oynaklığı potansiyel suçlular olarak öne sürüldü.

“Gerçek cevap ne olursa olsun, bunun nedeni kesinlikle artan borçlanma maliyetleri veya daha uzun süre yüksek kalacak faiz oranları değildi; bunlar geçen yıl bu zamanlar ve Nisan ayında yaşanan benzer geri çekilmelerin başlıca şüphelileriydi. FED’in faizleri düşürme hamleleri hız kazanırken, Hazine tahvilleri faiz oranları düşerken ve Çin ile Kanada merkez bankaları faiz oranlarını düşürürken, Perşembe günü açıklanan ABD büyüme verileri, yatırımcıların önümüzdeki hafta üç önemli merkez bankası kararına hazırlanmasıyla birlikte küçük sermayeli hisse senetlerine yönelik hızlı bir rotasyon başlattı.

“Ekonomik açıdan hassas olan bu küçük sermayeli şirketler, Cuma günü ABD'de Haziran ayındaki fiyatlarda yaşanan ılımlı artıştan destek gördü. Bu artış, enflasyondaki düşüşün altını çizdi ve Fed'in Eylül ayında para politikasını gevşetmeye başlama potansiyelini ortaya koydu. CME'nin FedWatch'ına göre, Fed'in Eylül toplantısında 25 baz puanlık bir indirime yönelik bahisler, PCE okumasının ardından yaklaşık yüzde 88 seviyesinde sabit kaldı. LSEG verilerine göre, yatırımcılar hala büyük ölçüde Aralık ayına kadar iki faiz indirimi bekliyor.

“Bu hafta kötü günler geçirenler sadece hisse senetleri değildi. Dolar (yen karşısında), petrol ve altın da kırmızı gördü. Döviz piyasasında, Euro bu hafta İsviçre frangı ve dolar karşısında değer kaybederken, sterlin karşısında birkaç sent değer kazandı. Ancak asıl hareket, yenin on yılın en düşük seviyesini gördükten iki hafta sonra ABD doları karşısında yeniden canlanması oldu. Yen, 10 Temmuz'da yaklaşık 162 JPY iken, Cuma günü 1 USD için 154 JPY aldı. Bu çerçevede, altın ve petrol hafta boyunca yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. 10 yıllık ABD tahvillerinin getirileri hafta boyunca çok az değişerek Cuma günü yüzde 4,2 civarında gerçekleşti.

“Çin'de hayal kırıklığı yaratan ekonomik tahminler, zayıf imalat PMI'ları ve riskten kaçınma eğilimindeki belirgin artış bu hafta petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Siyah altın böylece üst üste üçüncü hafta da düşüşe hazırlanıyor. Avrupa'nın gösterge petrolü bir kez daha 80 USD/varil seviyesine yaklaşırken, WTI 77,50 USD civarında işlem görüyor. Bu nedenle piyasa, önümüzdeki haftalarda ham petrol fiyatlarını destekleyebilecek OPEC+ politikası gibi olumlu faktörleri arka plana itiyor. Düşük fiyatlar nedeniyle bu politikanın çok fazla değişmesi beklenmiyor ya da petrol havzasında birden fazla yangın çıkan Kanada'daki üretim riskleri.

“Baz metallere yönelik talep ve riskten kaçınma eğiliminin geri dönüşüne ilişkin endişelerin tüm yükünü taşıyan endüstriyel metaller segmenti için yeni bir düşüş dizisi. Bu durum, küresel ekonominin barometresi olarak adlandırılan ve bir ay içinde neredeyse yüzde 5 oranında düşen bakır fiyatına da yansımıştır. Değerli metallere gelince, altın güvenli liman statüsünden faydalanamayarak beş gün içinde yaklaşık yüzde 1,5 değer kaybederek 2.375 ABD dolarına geriledi.

“Veri gündemine baktığımızda; ABD'de Microsoft, Apple, Meta ve Amazon, Tesla ve Alphabet'in hayal kırıklığı yaratan sonuçlarını telafi etmeye çalışacak. Avrupa'da ise ufukta Heineken, L'Oreal, Airbus, HSBC, Schneider, Shell ve AXA var.

“Makroekonomik gündemde, Euro Bölgesi'nde Temmuz ayı enflasyonunun ilk tahmini Çarşamba günü açıklanacak ve bu aynı zamanda bir merkez bankası günü olacak: Günün başında Japonya Merkez Bankası ve akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası. Ertesi gün ise para politikası konusunda karar verme sırası İngiltere Merkez Bankası'nda olacak. Piyasa Fed'den statüko, BOE'den faiz indirimi beklerken BOJ'dan faiz artırımı konusunda kararsız.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.