Küresel liderler İsrail’i Lübnan’a yönelik saldırılarını artırmaktan vazgeçirmeye çalışı

Stockholm, 29 Temmuz (Hibya) – İşgal altındaki Golan Tepeleri’nde futbol oynayan 12 çocuğun ölümüne neden olan roket saldırısına karşılık daha geniş çaplı bir bölgesel savaşın patlak verebileceği endişesiyle küresel liderler Pazar günü İsrail’i Lübnan’a yönelik saldırılarından vazgeçirmek için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Küresel liderler İsrail’i Lübnan’a yönelik saldırılarını artırmaktan vazgeçirmeye çalışı
Yayınlama: 29.07.2024
2
A+
A-

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ulusal güvenlik kabinesini toplarken Beyaz Saray, Cumartesi günkü saldırıdan Lübnanlı militan grup Hizbullah'ı sorumlu tutan İsrail'in açıklamalarını destekledi: “Bu onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı. Bu saldırı evrensel olarak kınanmalıdır.” denildi.

Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada ABD'nin “tüm saldırıları kesin olarak sona erdirecek  diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştığı” da belirtildi.

Tokyo'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken net konuştu. “Biz de çatışmanın tırmandığını görmek istemiyoruz. Yayıldığını görmek istemiyoruz” dedi.

Élysée Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Netanyahu ile görüşerek Fransa'nın “çatışmaya dahil olan tüm taraflara mesajlar ileterek bölgede yeni bir tırmanışı önlemek için her şeyi yapmaya” kararlı olduğunu söyledi.

BM'nin Lübnan özel koordinatörü ve İsrail ile Lübnan topraklarını ayıran hat boyunca konuşlanmış olan BM barış gücü “azami itidal” çağrısında bulundu.

Her iki tarafın da “devam eden yoğun ateş teatisine bir son vermesi” gerektiğini söylediler. “Bu durum tüm bölgeyi inanılması güç bir felakete sürükleyecek daha büyük bir yangının fitilini ateşleyebilir,” diye eklediler.

Pazar günü, kasabanın futbol sahasına yapılan saldırıda ölen yaşları 10 ila 16 arasında değişen 12 çocuk için düzenlenen cenaze törenlerine binlerce kişi katıldı.

İntikam yemini eden ve Hizbullah'a “ağır bir bedel ödetileceği” sözünü veren Netanyahu, ABD ziyaretinden erken dönerek hemen Tel Aviv'deki İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) karargâhına gitti. İsrail jetleri gece boyunca güney Lübnan'ı vurdu.

Pazar günü öğleden sonra Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savunma Bakanlığı Genel Müdürü ve Mossad, Shin Bet ve askeri istihbarat servislerinin başkanlarıyla birlikte İsrail'in vereceği yanıtı değerlendirmek üzere bir toplantı düzenledi.

Toplantı sonrasında Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada güvenlik kabinesinin başbakan ve savunma bakanına Hizbullah'ın saldırısına İsrail'in vereceği yanıtın “türünü” ve “zamanlamasını” belirleme yetkisi verdiği belirtildi.

İsrail'in aylardır müttefiklerinin endişesini çeken ülkenin güneyindeki hava saldırılarının ötesinde Lübnan'a yönelik daha büyük bir saldırı olasılığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının ötesinde daha geniş bir bölgesel savaşa dair korkuları arttırdı.

İsrailli yetkililer ve ordu komutanları roket saldırısından Hizbullah'ın sorumlu olduğunu söyledi. IDF, İran yapımı bir Falaq-1 roketinin kullanıldığını gösterdiğini söylediği şarapnel parçalarının görüntülerini yayınladı.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.