DEVA’lı milletvekillerinden tepki: Meclis’in işlevsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz

DEVA Partisi milletvekilleri Burak Dalgın, Mehmet Emin Ekmen ve İrfan Karatutlu, TBMM’de düzenledikleri ortak basın toplantısında, Dışişleri Komisyonunda yaşanan olaylar ve Meclis’in işleyişine dair açıklamalar yaptı.

DEVA’lı milletvekillerinden tepki: Meclis’in işlevsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz
Yayınlama: 26.07.2024
2
A+
A-

Milletvekilleri, Meclis’in demokratik işleyişi ve şeffaflık ilkelerinin ihlal edilmesine karşı durduklarını vurguladı.

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, toplantının başlangıcında yaşananları anlatarak, şunları söyledi:

“Bu sabah Dışişleri Komisyonunda yaşadığımız meseleyle alakalı huzurunuzdayız. Bu sadece tek bir konu değil. Meclis’in genel işleyişiyle, ihtisas komisyonlarının nasıl çalıştığıyla ve en önemlisi yüz yıldan fazla süren parlamenter demokrasinin nasıl işleyeceğiyle alakalı konuşmak istiyoruz.”

Dalgın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Dışişleri Komisyonunda bir bilgilendirme yapacağı toplantının komisyon üyesi olmayan milletvekillerine kapalı olması kararının, iç tüzüğün nadiren kullanılan bir maddesine dayanarak alındığını belirtti. Dalgın,  “Bu karar davet metninde yoktu. Biz orada doğal olarak Sayın Bakan'ı dinlemek istedik. Milletin vekilleri olarak komisyonda bulunmak ve Sayın Bakan'la bir fikir teatisinde bulunmak amacındaydık. Ancak Dışişleri Komisyon Başkanı Sayın Fuat Oktay, iç tüzüğün nadiren kullanılan bir maddesine dayanarak komisyon üyesi olmayan milletvekillerini ve basın mensuplarını dışarı davet etti. Biz de milletin vekili olduğumuzu, vatandaşın temsili itibariyle orada oturmaya devam edeceğimizi kendisine açıkça ifade ettik.” dedi.

Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, toplantıda yaşanan olayın parlamento geleneği açısından istisnai bir durum olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bugün yapılan hoyratlığın, bize karşı uygulanan nobranlığın ve muamelenin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde bir geleneğe, bir teamüle dönüşmemesi için itirazımızı daha yüksek sesle kayda geçirmek için buradayız. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 14'te açıldığında da Sayın Başkan'a hitaben tutanaklara geçirmek üzere bu itirazımızı ifade ettik. Şu anda da buradayız. Kıymetli milletvekili arkadaşım Sayın Dalgın olayın gelişimini anlattı. Anlaşılıyor ki önergede hazır ve imzalı olduğuna göre toplantıdan önce bu planlanmış. Ancak bunun böyle bir gelişmeyle seyredeceğine dair bir bilgi özenle yapılan ilanlarda ve diğer milletvekillerinin bilgilendirmesinde gözden kaçırılmış.”

Ekmen, başkanlık sistemi döneminde yürütme ile yasamanın arasındaki bağın koptuğunu belirtti.

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Doktor İrfan Karatutlu, istişarenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“1920'de ilk meclis açıldığında Osmanlıca ibarede 'onlar işlerini istişareyle halleder' diye bir levha vardır. Dolayısıyla istişarenin ortak aklın kaybolduğu her ne yer olursa olsun biz DEVA Partisi milletvekilleri olarak milletin bize verdiği bu görev birlikteliğiyle her zaman direneceğiz ve milletin hakkını, hukukunu gerek komisyonlarda gerek genel kurulda meclisin her kademesinde dile getireceğimizi söylemek istiyorum.”

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.