Gedik Yatırım: ABD borsaları veri akışının yoğun olduğu günde gerilemeye devam etti

Gedik Yatırım’ın verilerine göre, ABD borsaları dün beklentinin oldukça üzerinde oluşan 2. çeyrek büyüme verisi ardından veri akışının yoğun olduğu günde gerilemeye devam etti.

Gedik Yatırım: ABD borsaları veri akışının yoğun olduğu günde gerilemeye devam etti
Yayınlama: 26.07.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, ABD borsaları dün beklentinin oldukça üzerinde oluşan 2. çeyrek büyüme verisi ardından veri akışının yoğun olduğu günde gerilemeye devam etti. ABD ekonomisi dün açıklanan ilk okumaya göre, yüzde 2 olan beklentinin üstünde yüzde 2.8 büyüdü. İşsizlik başvurularında ise beklentiye paralel bir şekilde 235 bin artış olurken, bu artış bir önceki veri olan 245 binlik artışın altında geldi.  Dow Jones yüzde 0.20 değer kazanarak diğer gösterge endekslerden pozitif ayrışırken, S&P 500 yüzde 0.51 ve Nasdaq yüzde 0.93 değer kaybı ile günü sonlandırdı.

Borsalarda Fed faiz indirimine ilişkin iyimserlik devam ederken, Asya borsaları haftanın son işlem günüde karışık seyretti. Japonya’da açıklanan  Tokyo enflasyonuna göre çekirdek enflasyon Temmuz ayında yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseldi. Yükselen enflasyon gelecek hafta gerçekleşecek olan Japonya Merkez Bankası faiz kararında, bankanın artışa gideceğine yönelik beklentileri destekledi. Japon Nikkei endeksi ve Hang Seng endeksi haftanın son işlem günüde pozitif seyrederken, Shanghai ve Asia Dow sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,4 oranında değer kaybederek diğer Asya endekslerinden negatif ayrıştı.  ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,25 bölgesinde seyrederken, Dolar endeksi hafta başından bu yana oluşturduğu yatay tablo ile 103,90 seviyeleri etrafında işlem görüyor.

Bugün ekonomi takviminde, Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE enflasyon verisini takip edicez. Beklentilere göre Haziran ayında manşet PCE enflasyonunun yüzde 2,4’e, çekirdek PCE enflasyonunun yüzde 2,5’e gerilemesi bekleniyor. Güncel olarak CME’e göre piyasalar Eylül ayında Fed’in faiz indirimine başlayacağına kesin gözüyle bakarken, veri sonrası indirim beklentilerindeki olası değişimler varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.

Önemli şirket haberleri:

Alphabet (GOOGL), Microsoft destekli OpenAI, yapay zeka modellerini web'den gelen bilgilerle birleştiren yeni arama özelliklerinin prototipi olan SearchGPT'yi test etmeye başladı. Haberin etkisi ile sektör rakibi Google’ın, hisseleri geride bıraktığımız ABD seansında yüzde 3 düşüş yaşadı.(Olumzsuz)

TESLA (TSLA), Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI'ye yapılması önerilen 5 milyar dolarlık yatırımı , ankete katılanların ezici bir çoğunlukla lehte oy kullanmasının ardından Tesla'nın yönetim kuruluna sunacağını söyledi.(Olumlu)

Apple ( AAPL ) hisseleri, yatırım şirketi Baird'in teknoloji devinin yapay zeka girişimi olan Apple Intelligence sayesinde iPhone satışlarını artırma fırsatına atıfta bulunarak fiyat hedefini yükseltmesiyle Perşembe günü düşüş hareketini sınırlandırdı. Baird,  Apple için hedef fiyatını  200 dolardan 240 dolara yükseltti ve hisse senedi için Outperform notunu korudu.(Olumlu)


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.