ESKİŞEHİR OSB YABANCI YATIRIMCILARIN RADARINDA

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli 7 yıllık dönemde 324 yatırımcıya 560 futbol sahası büyüklüğünde toplam 4 milyon metrekarelik bir alanı tahsis ettiklerini açıkladı. Eskişehir OSB’nin yabancı yatırımcıların radarında olduğunu aktaran Başkan Küpeli, “Son zamanlarda, daha çok yüksek teknolojiye dayalı havacılık ve savunma sanayi sektöründeki yabancı yatırımcılar kapımızı çalıyor” dedi.

ESKİŞEHİR OSB YABANCI YATIRIMCILARIN RADARINDA
Yayınlama: 26.07.2024
1
A+
A-

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli bölgede yürütülen çalışmalar, projeler ve yatırımlara ilişkin bir değerlendirmelerde bulundu. Eskişehir OSB’yi bir çekim merkezi haline getirdiklerini ileten Başkan Küpeli bölgede faaliyet gösteren firma sayısında ciddi bir artış yaşandığını aktardı. Başkan Küpeli,Gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımlarla ve hayata geçirdiğimiz projelerle Eskişehir OSB’yi uluslararası ve yerli yatırımcılara doğru bir şekilde anlatarak, özellikle katma değerli yeni yatırımlar bakımında Eskişehir OSB’yi önemli bir çekim merkezi haline getirdik. OSB’deki firma sayımız 909 firmaya ulaşmış durumda. Bunlardan 250 tanesinin halen inşaatları sürüyor. Üretime başlayan her firma üretim, ihracat, istihdam, katma değer ve büyüme demek. Önümüzdeki yıllarda bu firmalar Eskişehir ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacaklar” dedi.

324 yatırımcımıza 560 futbol sahası büyüklüğünde arsa tahsis ettik

7 yılda 4 milyon metrekarelik alanı tahsis ettiklerini belirten Başkan Küpeli, “Göreve geldiğimiz günden bu yana 7 yıllık dönemde, Eskişehir OSB’den 324 yatırımcımıza 560 futbol sahası büyüklüğünde toplam 4 milyon metrekarelik bir alanı yeni sanayi yatırımları için tahsis ettik. Çok sayıda önemli yatırımı Eskişehir’imize kazandırdık. On binlerce insanımıza yeni iş kapısı açtık. Firmalarımızın ticaret hacminin gelişmesine ve üretime büyük katkılar sağladık” diye konuştu.

ESKİŞEHİR OSB YABANCI YATIRIMCILARIN RADARINDA

Yeni yatırımlarla 8 bin kişiye daha iş fırsatı sağlayacağız

Başkan Küpeli devreye giren her yeni yatırımlarla vatandaşa aş ve iş imkânı sağladıklarını belirterek, “2017 yılında yönetim olarak göreve geldiğimiz OSB’deki çalışan sayısı 40 bin kişi civarındaydı. Şu anda bu sayı 49 bini geçti. 9 binden fazla insana sanayimizde iş imkânı sağladık, çok ciddi bir ekonomik hacmin doğmasına fırsat verdik. Şimdi yatırımları süren ve önümüzdeki dönemde OSB’de devreye girecek yeni tesislerle birlikte en az 8 bin kişiye daha yeni iş imkânı sağlamış olacağız. Her açılan ve hizmete giren sanayi tesisimiz insanlarımız ve gençlerimiz için iş kapısı oluyor” ifadesinde bulundu.

Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz

Bölgede üretim yapan firmaların ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği aktaran Başkan Küpeli, “Ülkemizin ihracatına ve teknolojik gelişimine büyük katkı sağlayacak değerli yatırımlar olacağını belirtmek isterim. Eskişehir sanayinin 2023 yılında 4,3 milyar dolara ulaşan yıllık ihracatının 2,2 milyar dolardan fazlasını OSB’deki firmalarımız tarafından gerçekleştiriliyor. Eskişehir’in ihracatı devreye giren yeni tesislerle birlikte çok kısada 5 milyar doları bulacak. Eskişehir, özellikle yüksek teknolojinin en önemli alanlarından biri olan savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatı bakımından, Ankara ve İstanbul’dan sonra yüzde 20’lik payla üçüncü sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.

Yabancı yatırımcılar kapımızı çalıyor

Eskişehir OSB yönetimi olarak bazı yabancı yatırımcı kuruluşlarla Eskişehir’e yatırım konusunda önemli görüşmeler yapıldığını aktaran Küpeli, “Eskişehir havacılık ve savunma sanayi, raylı sistemler ile beyaz eşya sektörü açısından ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri konumunda. Yetişmiş insan gücü varlığımızın yanı sıra, Eskişehir’in bu sektörlerdeki oluşan yüksek teknoloji eko-sistemi, yeni yatırımların ülkemize kazandırılmasında çok ciddi birer rol oynayan etmenler. İstanbul ve Ankara’dan sonra en çok savunma sanayi ve havacılık ürünleri ihracatını gerçekleştiren şehrimiz Eskişehir. Bu nedenle son zamanlarda ağırlıklı olarak yüksek teknolojiye dayalı havacılık ve savunma sanayi sektöründeki yabancı yatırımcılar kapımızı çalıyor” dedi.

Yeni yatırımların müjdesini vereceğiz

Yatırımcı kuruluşların bazı hususları netleştirmesinin ardından, Eskişehir OSB’de gerçekleştirilecek teknolojik anlamda önemli yeni yatırımların müjdesini ilerleyen dönemde vermeyi planladıklarını söyleyen Küpeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah yatırımcı firma tarafında süreç olumlu bir şekilde sonuçlanır. Türkiye olarak daha fazla yatırım çekebilecek büyük bir potansiyele sahibiz. Sanayi üretiminde dünyada önemli bir ülkeyiz. Türkiye’nin stratejik ve coğrafi üstünlüklerini çok daha iyi kullanmalı, özellikle Uzakdoğu’da özellikle Çin, Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde kendimizi daha iyi anlatmalıyız. O taraftan buraya yatırım için gelmeye hazır büyük bir sermaye ve sanayi gücü var. Bu ülkelerin yatırımcıları Türkiye’yi çok önemli bir köprü ve üretim noktası olarak görüyorlar. Bu fırsatları kaçırmadan, kuşak yol projenin en önemli aktörlerinden biri olarak bu üstünlüklerimizi çok iyi değerlendirmemiz lazım. Yatırım teşvik sistemimizi daha cazip hale getirmeliyiz. Türkiye’nin her yıl en azından 25-30 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımını çekebilecek kapasitesi var.”

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.