Gaemi Tayfunu: petrol tankeri ve kargo gemisi fırtınalı denizlerde battı

Stockholm, 25 Temmuz (Hibya) – Tayvan ve Filipinler’de en az üç kişinin ölümüne ve 200 kişinin yaralanmasına yol açan sağanak yağışlar ve şiddetli rüzgârlar nedeniyle iki gemi battı, üç gemi de karaya oturdu.

Gaemi Tayfunu: petrol tankeri ve kargo gemisi fırtınalı denizlerde battı
Yayınlama: 25.07.2024
2
A+
A-

Tayvan'ı etkisi altına alan Gaemi Tayfunu'nun şiddetli yağışlar ve rüzgârlarla adayı dövmesi sonucunda bir tanker ve bir kargo gemisi battı, üç gemi de karaya oturdu ve ciddi su baskınlarına yol açarak üç kişinin ölümüne neden oldu.

Filipinler yetkilileri, 1,4 milyon litre petrol taşıyan bir tankerin Manila Körfezi'nde alabora olmasının ardından petrol sızıntısını kontrol altına almak için çalışma başlattı. MT Terra Nova adlı tanker Perşembe günü erken saatlerde Bataan eyaletindeki Limay belediyesinin yaklaşık 7 km açığında battığında Iloilo şehrine doğru yol alıyordu.

17 mürettebattan biri kayıp ve bir sahil güvenlik sözcüsü birkaç kilometreye yayılan petrol sızıntısını kontrol altına almak için “zamana karşı yarıştıklarını” söyledi.

Sözcü Tuğamiral Armando Balilo, petrolün tamamının sızması halinde bunun Filipinler tarihindeki en büyük sızıntı olacağını ve başkent Manila'nın kıyı şeridini tehdit edeceğini söyledi.

Yetkililer alabora olma olayını Çarşamba günü bölgeden geçerek sağanak yağmur ve açık deniz getiren tayfunla doğrudan ilişkilendirmemekle birlikte “civar sularda mevcut bir hava bozukluğu olup olmadığını” araştırdıklarını belirttiler.

Bu arada, Tayvanlı yetkililerin Guardian'a verdiği bilgiye göre, Tayvan'ın güneydoğu sahilinde devam eden kötü hava koşulları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları sekteye uğrarken, dokuz Myanmarlı mürettebat dalgalı denizin vurduğu Fu Shun adlı Tanzanya bandıralı bir kargo gemisinden denize düştü. Perşembe günü sabah saat 6.30 sularında geminin battığına dair bir imdat çağrısı gönderildi.

Fırtına sırasında üç gemi daha karaya oturmuştu. Endonezya bandıralı Iriana adlı gemi, dümenindeki onarımın ardından demir aldıktan kısa bir süre sonra Pingtung'da karaya oturdu. Yetkililer 20 mürettebatın tamamının güvende olduğunu ve petrol sızıntısı riski bulunmadığını söyledi.

Portekiz bandıralı Sopfia adlı gemi Tainan açıklarında karaya otururken, Moğolistan bandıralı Basia adlı gemi de Pingtung'da karaya oturdu. Tayvanlı yetkililer mürettebatın güvende olduğunu ya da kurtarılmayı beklediğini söyledi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.