CGTN: İnternet kullanıcılarından Çin’in Filistin’de uzlaşıyı teşvik etme çabalarına övgü

Filistinli gruplardan temsilciler, dün bölünmeye son verilmesi ve Filistin ulusal birliğinin güçlendirilmesiyle ilgili Beijng Deklarasyonu’nu ortaklaşa imzaladı.

CGTN: İnternet kullanıcılarından Çin’in Filistin’de uzlaşıyı teşvik etme çabalarına övgü
Yayınlama: 24.07.2024
2
A+
A-

Filistinli gruplardan temsilciler, dün bölünmeye son verilmesi ve Filistin ulusal birliğinin güçlendirilmesiyle ilgili Beijng Deklarasyonu’nu ortaklaşa imzaladı.

Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN tarafından başlatılan dünya genelindeki internet kullanıcılarına yönelik ankete göre, katılımcıların yüzde 92,81'i, Çin'in Filistinlilerin haklarını destekleme, bölünmeye son verme ve Filistinli gruplar arasında ortak bir tavır koyma konusundaki samimi çabalarını övgüyle değerlendirerek Çin’in çelişkilerin ve farklılıkların diyalog ve istişare yoluyla çözülmesi yönünde yeni bir örnek teşkil ettiğini savunuyor.

Filistinli gruplar tarafından imzalanan Beijing Deklarasyonu’nda taraflar, geçici bir ulusal uzlaşma hükümetinin kurulması ve Gazze'de yeniden yapılanmanın gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldı.

Ankete katılanların yüzde 87,23'ü, Filistinli gruplar arasında varılan uzlaşmanın, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmanın bir an önce sona ermesine, dolayısıyla bölgesel barış ve istikrarın ilerletilmesine yardımcı olacağına dair inançlarını belirtti. Katılımcılar, Çin’in her zaman olduğu gibi Filistinli tarafların diyalog ve müzakere yoluyla uzlaşmaya varmasını desteklediğini savundu.

Ankete katılanların yüzde 91,63'ü Çin'in önerisine katıldıklarını belirtirken, yüzde 90,55'i de bazı ülkelerin Ortadoğu'daki çatışmaları kışkırtma eylemleriyle kıyasla, Çin'in barışçıl kalkınmaya verdiği desteğin daha fazla takdiri hak ettiği görüşündeler.  Yüzde 87,25'i insanlığın bölünmez bir güvenlik topluluğu olduğunu ve Çin'in teşvik ettiği ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik anlayışına katıldıklarını dile getirdi.

Çin, Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını teşvik etmeden Filistinli grupların uzlaşmasına güç katmaya kadar, Ortadoğu'daki gerilimlerin hafifletilmesinde her zaman yapıcı bir rol oynadı.

Ankete katılanların yüzde 89,64'ü Çin'in çatışmaların siyasi yollarla çözülmesinde ısrar etme tutumuna katıldıklarını ve Çin'in aktif, iyi niyetli ve güvenilir bir arabulucu rolü oynadığını savunuyor.

Ankete katılanların yüzde 90,15'i Çin'in jeopolitik farklılıkların çözümünü aktif olarak ilerleterek küresel yönetişimde giderek daha önemli bir rol oynadığını ifade ediyor.

CGTN'nin anketi, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça olmak üzere beş dildeki platformlarda yapıldı. 24 saat içinde 10,5 binden fazla internet kullanıcısı ankete katıldı ve görüşünü paylaştı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.