Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı uzay ile buluşturarak kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdiğini açıkladı.

Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdi
Yayınlama: 24.07.2024
5
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliğinin, ekonomide hep birlikte yazılacağını yeni başarı hikayesinin de ana faktörü olduğuna inandığını söyledi.

Bakan Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK’ın, Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarına rehberlik etme vazifesiyle 1963’te kurulduğunu belirterek, ''Ülkemizin için iftihar kaynağı, Milli Teknoloji Hamlemizin birçok vitrin projelerinde son 1 yılda da TÜBİTAK’ın mührünü gördük. TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı uzay ile buluşturarak kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdik.'' dedi.

Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ın kalbinde yer alan ve onu 5. nesil bir uçak haline getiren bilgisayarın bütünleşik işlemci ünitesini geliştirerek bu kabiliyete sahip birkaç ülkeden birisinin Türkiye olduğunu kaydeden Kacır, ''Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi Gökdoğan’ı envanterimize kazandırdık.'' dedi.

Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdi

''TÜBİTAK bilim, inovasyon ve araştırma ekosistemimizin tüm unsurlarını harekete geçirmeye devam ediyor.'' diyen Kacır, şunları aktardı:

''Sanayi Ar-Ge destekleri kapsamında son 1 yılda 3 bin 654 projeye 4,2 milyar lira destek verdik. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’yle 175 milyon dolarlık bir finansmanı sanayicilerimizin yeşil dönüşüm odaklı, Ar-Ge ve teknoloji projelerine tahsis ettik.  Akademi ve Kamu Ar-Ge desteği kapsamında son 1 yılda 6 bin 231 projeye 6 milyar TL destek sağladık. Eklemeli imalat, yerli ilaç ve aşı, sürdürülebilir tarım, elektrikli araç, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, kuantum gibi stratejik alanlarda kurduğumuz yüksek teknoloji platformlarıyla Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine öncelik tanıdık.''

Türkiye'nin kritik araştırma alanlarında uzmanlığını derinleştireceklerini aktaran Kacır,  ''Kuantum, nörobilim, opto-elektronik/fotonik, nanomalzemeler ve nükleer füzyon/fisyon, sentetik biyoloji gibi geleceğin teknolojilerini şekillendiren temel bilim alanlarında yapacağımız yatırımlarla dünyayı değiştirecek buluşların ülkemizden çıkmasını sağlayacağız. TÜBİTAK bünyesindeki mevcut Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerimizi ekonomik değere dönüşmesini temin edeceğiz.'' diye konuştu.

Bakan Kacır: Türkiye haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdi


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.