Avşar: İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mı?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Türkiye genelinde gün aşırı yaşanan depremlere dikkat çekerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Avşar: İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mı?
Yayınlama: 23.07.2024
6
A+
A-

Avşar, ülkenin deprem gerçeğini hatırlatarak, “Ülkemiz üzerinde konumlandığı Anadolu ve Trakya topraklarından Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 ana fay hattı geçmekte ve bu fay hatları ülkemize her an tehdit oluşturmaktadır. Bu durum neredeyse her 10-15 yılda bir büyük depremlerle kendini göstermektedir.” diye konuştu.

Avşar, en son 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilde büyük bir yıkımın yaşandığını ve milyonlarca insanın etkilendiğini, resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşın da hayatını kaybettiğini, öncesinde 99 depremi, İzmir depremi, Elazığ depremi, Van depremi gibi depremler başta olmak üzere birçok irili ufaklı depremin yaşandığını söyledi.

İktidarın hazırlık çalışmalarına değinen Avşar; “Hazırlık çalışmaları kapsamında, kamuoyunda rezerv alan yasası olarak bilinen kanun değişiklikleri yapılmış, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuş ve sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşeceği ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceği açıklanmıştı.” dedi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorularını yönetti. 

Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesini de soran Avşar, “İstanbul depremi hazırlık çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyurulan Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle vaat edilen; rezerv alanlarda 400 bin konut, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konut ve 100 bin sosyal konutun inşa işlemlerine başlanmış mıdır? Çalışmalar hangi aşamadadır? Projenin tamamlanma ve hak sahiplerine teslim takvimi belirlenmiş midir? Bu konuda kamuoyuna bilgilendirecek misiniz?” dedi.

Belediyelerle iş birliğinin önemine değinen Avşar, “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün her an olması beklenilen İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mıdır? Bu plan kapsamında ne tür çalışmalar yapılmaktadır?” sorularını yöneltti.

Avşar, “Bakanlık verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli binanın kaçı kendiliğinden yıkılabilecek durumdadır? Bu durum göz önünde bulundurularak gerekli tespitler ve önceliklendirmeler yapılmış mıdır? Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?” ifadelerine yer verdi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.