“Beijing Deklarasyonu, Filistin halkına umut verdi”

Hamas ile El Fetih dâhil olmak üzere Filistinli gruplardan heyetlerin Çin’in başkenti Beijing’de yaptığı görüşme bugün sona erdi.

“Beijing Deklarasyonu, Filistin halkına umut verdi”
Yayınlama: 23.07.2024
0
A+
A-

Hamas ile El Fetih dahil olmak üzere Filistinli gruplardan heyetlerin Çin’in başkenti Beijing’de yaptığı görüşme bugün sona erdi.

Görüşmenin sonunda Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sona erdirmeyi ve ulusal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan Beijing Deklarasyonu imzalandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin’in daveti üzerine 14 Filistinli gruptan yüksek temsilcilerin 21-23 Temmuz arasında Beijing’de uzlaşma görüşmeleri yaptıklarını hatırlattı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin bu sabah görüşmenin kapanış töreninde konuşma yaptığına işaret eden sözcü, Filistinli grupların bölünmeyi sona erdirmeyi ve ulusal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan Beijing Deklarasyonu’nu imzaladıklarını dile getirdi.

Sözcü, 14 Filistinli grubun ilk kez Beijing’de bir uzlaşma diyaloğu gerçekleştirerek, büyük acılar çeken Filistin halkına çok kıymetli bir umut verdiğini belirtti.

Deklarasyonda, Çin’in Filistin halkının haklarının savunulmasının yanı sıra, bölünmenin sona ermesini ve Filistin’de ortak tutum benimsenmesini desteklemek için gösterdiği içten çabaların takdirle değerlendirildiğine dikkat çeken sözcü, farklı grupların, BM’nin liderliğinde geniş katılımlı ve otoriteye sahip bir uluslararası konferans düzenlenmesi gerektiğinin vurgulandığını kaydetti.

Sözcü, Filistinli grupların Beijing Deklarasyonu’nun aktif ve yapıcı bir anlayış ortaya koyduğuna işaret ederek, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğu, tüm grupları kapsayan bir ulusal mutabakata kavuşulmasını onayladıklarını söyledi.

Çinli sözcü, deklarasyona göre BM’nin ilgili kararları doğrultusunda başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulacağını, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze’yi kapsayan Filistin topraklarının bütünlüğünde ısrar edileceğini, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmaya göre ve Filistin’in mevcut yasaları temelinde geçici ulusal uzlaşı hükümeti oluşturulacağını ifade etti. Sözcü, ayrıca deklarasyonda Gazze’yi yeniden yapılandırma çalışmalarının başlatılacağının, en kısa sürede seçim kanununun hazırlanacağının ve genel seçimlerin düzenleneceğinin belirtildiğinin altını çizdi.

Deklarasyonda, onaylanacak seçim kanununa göre yeni ulusal komitenin kurulacağını ve geçici liderlik birliği mekanizmasının başlatılarak ortak siyasi kararlar alınacağının yer aldığına işaret eden sözcü, deklarasyondaki maddelerin yerine getirilmesi ve ayrıntılı bir takvim ortaya koyulması için kolektif bir sistem tesis edilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Sözcü, Wang Yi’nin kapanış töreninde söylediği gibi, varılan en büyük anlaşmanın 14 grup arasındaki büyük uzlaşma ve büyük birliğin gerçekleştirilmesi olduğuna dikkat çekti.

Wang Yi, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak belirlenmesinin görüşmede kazanılan en büyük başarı olduğunu belirtti.

Wang Yi, en ciddi çağrının da BM’nin ilgili kararlarına göre, bağımsız Filistin devlet kurmasının gerçekleştirilmesi gerekliliği olduğunu kaydetti.

Sözcü Mao Ning, Wang Yi’nin ilk aşamada Gazze’de kapsamlı ve kalıcı ateşkesin en kısa süre içinde gerçekleştirilerek insani yardım ve kurtarma çalışmalarının pürüzsüz şekilde yapılmasına izin verilmesi, ikinci aşamada, Gazze’de savaş sonrası dönemde Filistin devletini Filistin halkının yönetmesi kuralı temelinde yönetişimin uygulanması ve üçüncü aşamada Filistin’in BM’in resmî üyeliğini kazanma sürecinin hızlandırılarak İki Devletli Çözüm’ün yerine getirilmesi önerilerini ortaya koyduğunu aktardı.

Çin ile Filistin’in karşılıklı güvene sahip kardeş ve ortaklar olduğunu hatırlatan sözcü, Filistinli grupların ulusal mutabakat temelinde birlik içinde ve bağımsız bir devlet kurma hedefine en kısa süre içinde kavuşmalarını temenni ettiklerinin altını çizdi.

Sözcü, Çin’in ilgili taraflarla birlikte bu yönde çaba göstermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.