Borrell AB Dışişleri Bakanlarını Budapeşte yerine Brüksel’de topluyor

Brüksel, 23 Temmuz (Hibya) – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Borrell, yaz tatilinin ardından Brüksel’de AB dışişleri ve savunma bakanlarının gayrı resmi toplantılarını toplamaya karar verdiğini açıkladı; bu da aynı katılımcıların başlangıçta planlandığı gibi Budapeşte’de toplanmayacağı anlamına geliyor.

Borrell AB Dışişleri Bakanlarını Budapeşte yerine Brüksel’de topluyor
Yayınlama: 23.07.2024
0
A+
A-

Borrell, Pazartesi günkü dışişleri bakanları toplantısında “AB üye ülkeleri ezici bir çoğunlukla Macaristan'ın samimi ve sadık işbirliği yapmamasını eleştirdi” diye yazdı.

AB dönem başkanlığını 1 Temmuz'da devralan Macaristan, Başbakan Viktor Orbán'ın Moskova ve Pekin'e düzenlediği  “barış misyonları” ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile yaptığı görüşmelerle diğer AB liderlerinin sert tepkisini çekmişti.

Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski Macaristan'ın, toplantının Ukrayna'da yapılması yönündeki uzlaşma önerisini reddederek “bir kişilik azınlıkta” kaldığını söyledi. Bu ret, diğer üye devletlerin Budapeşte'nin bundan sonra ne yapabileceği konusundaki endişelerini arttırdı.

Macaristan Hükümetin sözcüsü Zoltán Kovács'ın sosyal medya paylaşımına göre Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó rakip toplantıyı “çocukça” olarak nitelendirdi. Szijjártó, Macaristan'ın toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu, ancak Brüksel'de yapılması halinde de katılacağını söyledi.

Kovács, “Péter Szijjártó, Macaristan'ın Brüksel'deki AB dışişleri konseyi toplantısında barış misyonu konusunda agresif savaş çığırtkanlığı histerisiyle karşı karşıya kaldığını belirtti” dedi.

Rutin AB toplantıları Brüksel ya da Lüksemburg'da yapılırken, her AB dönem başkanlığı kendi ülkesinde gayrı resmi bakanlar toplantıları düzenler ve diplomatlar bu toplantıların sabit bir yasama gündemi olmaksızın daha geniş kapsamlı görüşmeler yapmak için faydalı olduğununa inanılıyor. Dışişleri ve savunma bakanlarının gayrı resmi toplantılarının Ağustos ayı sonunda yapılması bekleniyordu.

Ev sahibi ülkeler ülkelerini tanıtma, gündemi belirleme ve önem verdikleri konuları vurgulama şansı buluyor.

Aynı zamanda Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Borrell'in kararı, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in geçen hafta Orbán'ın serbest diplomasisine bir yanıt olarak hiçbir AB komisyon üyesinin gayrı resmi toplantılar için Macaristan'a gitmeyeceğini söylemesinin ardından geldi.

Macar hükümetine yönelik öfke, Orbán'ın geçen hafta Avrupa Konseyi'ne yazdığı mektupta AB 'nin Ukrayna'ya verdiği destekle “savaş yanlısı bir politika” izlediğini iddia etmesinin ardından daha da derinleşti.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.