CNN: Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesinin iç yüzü

Washington, 22 Temmuz (Hibya) – ABD Başkanı Joe Biden’ın, haftalarca siyasi hayatı için mücadele ettikten sonra başkanlık yarışından çekilme kararı, Covid nedeniyle izole olduğu Delaware’deki sahil evinden sosyal medyada yayınlanan bir mektupla geldi.

CNN: Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesinin iç yüzü
Yayınlama: 22.07.2024
3
A+
A-

Biden CNN'deki Trump'la tartışma programından sonraki üç haftayı eski Başkan Donald Trump'a karşı yarışta kalacağını tekrarlayarak geçirdi. Başkan içine kapandı. Yakın çevresi en yakın yardımcıları ve ailesine kadar daraldı. Son bir buçuk gün içinde bir karara vardığı Delaware'e çekilmek zorunda kaldı ve nihayet yarım yüzyıldan fazla bir süredir Demokrat Parti'ye sadık bir adamın bilette bir ayak bağı olarak görüldüğünü kabul etti.

Sonunda, parti liderlerinin, tabandaki milletvekillerinin ve bağışçıların Biden üzerindeki baskısı çok fazla oldu. Daha önce hiç olmadığı kadar izole edilmiş olarak tanımlanan Biden, perde arkasındaki ve kamuoyundaki baskılara dayanamadı.

Üst düzey bir kampanya danışmanı, Biden'ın yarıştan ayrılma kararını son 48 saat içinde aldığını, hastalığından kurtulmaya çalışırken ailesine ve üst düzey danışmanlarına telefonla danıştığını söyledi. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, yarıştan çekilme planlarının Cumartesi gecesi başladığını ve Pazar günü kesinleştiğini söyledi.

Danışman, Başkan'ın “kararlı olmadığını” ancak gelen verileri incelediğini ve Biden'ın adaylığı “ağırlaştıracağına” ve Trump'ı yenmeyi zorlaştıracağına ikna olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, Biden'ın kararının herhangi bir tıbbi sorunla ilgisi olmadığını söyledi.

Konuya aşina bir başka kişiye göre, Biden Cumartesi günü en yakın iki danışmanıyla bir araya geldiğinde, anketler ve üst düzey Demokrat yetkililerin nerede durduklarına ilişkin verdikleri bilgiler, zafere giden yolun “temelde var olmadığının” altını çizdi.

Biden toplantı sona ermeden önce yarıştan çekilmeyi planladığını açıkça belirtti ve yardımcılarından Pazar öğleden sonra yayınladığı mektubun taslağını hazırlamaya başlamalarını ve lansman için planları hazırlamalarını istedi.

Covid teşhisi nedeniyle hala iyileşme sürecinde olan Biden, eşi First Lady Jill Biden ile birlikte tüm hafta sonu Rehoboth Beach, Delaware'deki evinde kaldı.

Biden, herhangi bir önemli karardan önce her zaman yapmayı planladığı şeyi yaptı: Cumartesi gecesi bir aile toplantısı düzenledi. Bir kaynağa göre, yarıştan çekilme kararını verdiğinden beri tüm ailesiyle konuştu ve kızı Ashley ve damadı Howard Pazar günü erken saatlerde Rehoboth'a gitti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka kişi de, Biden'ın Pazar sabahı bu kararını teyit ettiğini ve Ricchetti'nin de yanında olduğu halde, en üst düzey yardımcıları ve aile üyelerinden oluşan yakın grubunun dışındaki kilit oyuncularla telefon görüşmeleri yapmaya başladığını söyledi.

Biden karar konusunda sadece çok az sayıda yakın yardımcısına danıştı. En yakın iletişim danışmanlarından biri olan Anita Dunn da dahil olmak üzere, yakın çevresinin bazı üyeleri, sosyal medyada duyurusunu yayınlamadan dakikalar öncesine kadar karanlıkta bırakıldı.

CNN'e konuşan çok sayıda kaynak, Dunn ve küçük bir grup üst düzey yardımcısının Biden'ın duyurusundan, paylaşımdan önceki dakikalarda haberdar olduğunu söyledi. Birçok rütbeli personel ise paylaşım ortaya çıktığında öğrendi.

 Dunn ve eşi Bob Bauer, Biden'ın münazara hazırlık ekibinde yer almış ve performansın ardından başkanın ailesinin öfkesiyle karşılaşmışlardı. Biden'ın bir yardımcısı, Dunn'ın dışlanmasının münazarayla bir ilgisi olduğunu reddederek CNN'e, diğer üst düzey yardımcılarla birlikte Rehoboth Beach'te olmadığını ve “Başkan'ın yardımcılarına ne kendisinin ne de ailesinin münazara performansı nedeniyle onları suçlamadığını söylediğini” belirtti.

Konuya aşina bir kaynağa göre, Biden ve Harris, açıklamasından önce Pazar günü birçok kez konuştu. Biden ayrıca özel kalem müdürü Jeff Zients ve kampanya eş başkanı Jen O'Malley Dillon ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak her ikisini de kararından haberdar etti.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.