ÇKP’den reformu kapsamlı şekilde derinleştirme vurgusu

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı 15-18 Temmuz günlerinde başkent Beijing’de yapıldı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun başkanlık ettiği toplantıda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping önemli bir konuşma yaptı.

ÇKP’den reformu kapsamlı şekilde derinleştirme vurgusu
Yayınlama: 18.07.2024
0
A+
A-

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı 15-18 Temmuz günlerinde başkent Beijing'de yapıldı. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun başkanlık ettiği toplantıda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping önemli bir konuşma yaptı.

Toplantıda Xi Jinping'in ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu adına sunduğu çalışma raporu dinlendi ve ele alındı.  Toplantıda “Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin reformun kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin daha da hızlandırılmasına ilişkin kararı” başlıklı belge kabul edildi. Xi Jinping, söz konusu kararın taslağı hakkında açıklama yaptı.

Toplantıda ÇKP 20. Merkez Komitesi 2. Genel Kurulu Toplantısı'nın düzenlenmesinden bu yana geçen süre içinde ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun çalışmaları takdirle değerlendirildi. Buna göre, çetin ve karmaşık küresel ortamda ve yüklü yurtiçi reform, gelişme ve istikrar misyonları doğrultusunda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, ÇKP 20. Ulusal Kongresi'nde, ÇKP 20. Merkez Komitesi 1. Genel Kurulu Toplantısı'nda ve ÇKP 20. Merkez Komitesi 2. Genel Kurulu Toplantısı'nda alınan kararlar ve belirlenen ruh doğrultusunda, yeni gelişme düşüncesini kapsamlı ve isabetli şekilde yerine getirdi, istikrar içinde ilerleme yönünde genel çalışma düzenine sadık kalıp, ekonomi, siyaset, kültür, toplum ve ekolojik medeniyet inşasını eşgüdümlü şekilde ilerletti, modern bir sosyalist ülkeyi kapsamlı şekilde inşa etme, reformu kapsamlı şekilde derinleştirme, ülkeyi yasalara göre kapsamlı şekilde yönetme ve temiz parti inşa etme yönünde entegre şekilde ilerledi ve vargücüyle nitelikli gelişmeyi hızlandırdı.  

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, reformu kapsamlı şekilde derinleştirmeye ilişkin planlamayı yoğunlaştırdı, sosyalist demokrasi ve hukuk yönetimi inşasını hızlandırdı, kültür çalışmalarını sürekli olarak güçlendirdi, halkın yaşamına güvence ve ekolojik çevreye koruma getirdi, ulusal güvenliği ve toplumsal istikrarı kararlılıkla korudu, savunma ve ordu inşasını olabildiğince hızlandırdı, Çin'e özgü büyük devlet diplomasini derinlemesine hayata geçirdi, temiz parti inşasını başından itibaren kapsamlı şekilde ilerletti, ekonominin toparlanıp iyiye doğru seyretmesini gerçekleştirdi ve sosyalist modern ülkeyi kapsamlı şekilde inşa etmek için güçlü adımlar attı.

Yeni döneme girilmesinden bu yana, reformun kapsamlı şekilde derinleştirilmesi için yapılan başarılı pratiklerin ve büyük ilerlemenin takdirle değerlendirildiği toplantıda, mevcut dönem ve önümüzdeki dönemin Çin tarzı modernleşmeye dayalı güçlü bir ülke inşası ve milletin yeniden şahlanmasını gerçekleştirmek için krtik bir dönem olacağı dile getirildi.

Toplantıda, reformu kapsamlı şekilde derinleştirmek için mutlaka Marksizm-Leninizm, Mao Zedong Düşüncesi, Deng Xiaoping Teorisi, “Üç Temsil” düşüncesi ve bilimsel gelişme zihniyetinde ısrarcı olunması gerektiği kaydedildi. 

Toplantıda reformu kapsamlı şekilde daha da derinleştirmenin genel hedeflerinin Çin'e özgü sosyalist sistemi mükemelleştirmek ve geliştirmek ile ulusal yönetişim sistemi ve yönetişim yönteminin modernleşmesini ilerletmek olacağı belirtildi.

Toplantıda 2035 yılına kadar yüksek seviyeli sosyalist piyasa ekonomisi sisteminin kapsamlı şekilde oluşturulacağı, Çin'e özgü sosyalist sisteminin daha da mükkemelleştirileceği, ulusal yönetişim sistemi ve yönetişim yönteminin modernleşmesinin temel olarak gerçekleştirileceği ve bu yüzyılın ortası itibariyle güçlü bir sosyalist modern ülkenin kapsamlı şekilde inşa edilmesi için sağlam bir zemin hazırlanacağı ifade edildi. Toplantıda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 80'inci yıldönümünün kutlanacağı 2029 yılında söz konusu kararda belirlenen reform misyonlarının yerine getirileceğine vurgu yapıldı.

Reformu kapsamlı şekilde daha da derinleştirmek için ÇKP'nin kapsamlı liderliği, halk merkezli olma, hukukun üstünlüğü ilkelerinde ısrarcı olunması gerektiğine vurgu yapılan toplantıda, reformu kapsamlı şekilde daha da derinleştirmek için sistemik düzenlemeler yapıldı. Buna göre, üst düzey bir sosyalist piyasa ekonomisi sistemi inşa edilecek, nitelikli ekonomik kalkınma sistemi ve mekanizması daha standart hale getirilecek, kapsamlı yeniliği destekleyecek bir sistem ve mekanizma oluşturulacak, makro ekonomi yönetişim sistemi, kentsel-kırsal entegrasyonlu kalkınmanın sistemi ve mekanizması, yüksek seviyeli dışa açılmanın sistemi ve mekanizması, tüm süreçte halkın demokrasisi sistemi ve Çin'e özgü sosyalist hukuk devleti sistemi iyileştirilecek, kültürel sistemde reform derinleştirilecek, halkın yaşamına güvence sistemi ve mekanizması iyileştirilecek, ekolojik medeniyet sisteminde reform derinleştirilecek, savunma ve orduda reform sürekli olarak hızlandırılacak, ÇKP'nin reformu kapsamlı şekilde daha da derinleştirme ve Çin tarzı modernleşmeye yönelik liderlik seviyesi artırılacak.

Yüksek seviyeli sosyalist piyasa ekonomisi sisteminin Çin tarzı modernleşmenin önemli garantisi olduğuna işaret edilen toplantıda, nitelikli gelişmenin ise sosyalist modern ülkeyi kapsamlı şekilde inşa etmenin en öncelikli görevi olduğuna, ayrıca eğitim, bilim ve teknoloji ile nitelikli kadronun Çin tarzı modernleşmeye temel ve stratejik dayanak olduğuna vurgu yapıldı.

Toplantıda bilimsel makro düzenleme ve etkin hükümet yönetişiminin sosyalist piyasa ekonomisi sisteminin avantajlarından tam olarak yararlanmanın iç gereklilikleri olduğu ifade edildi. Maliye ve vergi sistemi ile finans sistemindeki reformların derinleştirileceği bildirilen toplantıda, bölgesel koordineli kalkınma stratejisinin iyileştirilmesinin gerektiği ortaya koyuldu.

Toplantıda kentsel ve kırsal bölgelerin entegre gelişiminin Çin tarzı modernleşme için kaçınılmaz bir gereklilik olduğu dile getirildi. Yeni kentleşme sistemi ile temel kırsal iş sistemi ve köylüleri zenginleştirme sistemi iyileştirilecek. Toprak sistemindeki reformlar derinleştirilecek.

ÇKP’den reformu kapsamlı şekilde derinleştirme vurgusu

Dışa açılma, Çin tarzı modernleşmenin ayırt edici bir simgesidir. Dışa açılmaya dayanılan temel ulusal politikaya bağlı kalınarak bu süreçte reformların hızlandırılması gerekiyor. Toplantıda Çin'in süper büyük pazar avantajına dayanarak uluslararası işbirliği bağlamında dışa açılma kapasitesini daha da artıracağı ve daha üst düzeyde yeni bir açık ekonomik sistem oluşturacağı belirtildi.

Tüm süreçte halk demokrasisinin Çin tarzı modernleşmenin temel gereksinimi olduğu ifade edilen toplantıda, ayrıca, hukukun üstünlüğünün Çin tarzı modernleşme için önemli bir güvence olduğu kaydedildi. Yasama alanındaki reformların derinleştirileceğine ve dış ilişkilerde hukukun üstünlüğü inşasının hızlandırılacağına işaret edildi.

Çin tarzı modernleşmenin maddi ve manevi medeniyetin uyum içinde olduğu bir modernleşme olduğu belirtilen toplantıda, kültürel hizmetlerin ve kültürel ürünlerin tedarik mekanizması ile kapsamlı ağ yönetişim sisteminin iyileştirilmesi ve daha etkili bir uluslararası iletişim sisteminin kurulması gerektiği kaydedildi.

Kalkınma sürecinde halkın yaşam seviyesini yükseltmenin Çin tarzı modernleşmenin başlıca görevlerinden biri olduğu vurgulandı. Gelir dağıtımı sistemi ile tıp, ilaç ve sağlık sistemindeki reformların derinleştirileceği bildirildi.

Çin tarzı modernleşmenin, insanların doğayla uyum içinde yaşadığı bir modernleşme olduğuna işaret edilen toplantıda ekolojik medeniyet sistemi ile ekolojik ve çevresel yönetişim sisteminin iyileştirileceği kaydedildi.

Ulusal güvenliğin, Çin tarzı modernleşmenin temel taşlarından olduğunun altı çizilen toplantıda ulusal güvenlik sisteminin ve dış ilişkilerde ulusal güvenlik mekanizmasının iyileştirilmesi gerektiği belirtildi.

Toplantıda savunma ve ordunun moderleşmesinin Çin tarzı moderleşmenin önemli bir parçası olduğu belirtilerek halk ordusunun yönteminin iyileştirilmesi ve ortak savaş sisteminin reformunun derinleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

ÇKP'nin liderliğinin, reformların kapsamlı şekilde daha da derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernleşmenin teşvik edilmesi için temel güvence olduğu vurgulanan toplantıda, Çin tarzı moderleşmenin, barışçıl kalkınma yolunu izleyen bir modernleşme olduğu, Çin'in bağımsız ve barışçı dış politikaya bağlı kalması ve insanlığın kader birliği inşasını desteklemesi gerektiği belirtildi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.