Almanya aşırı sağcı dergi Compact’ı yasakladı

Berlin, 16 Temmuz (Hibya) – Alman hükümeti, Yahudilere, Müslümanlara ve yabancılara karşı “tarifsiz” nefreti körüklemek ve ülkenin anayasal demokrasisini baltalamakla suçladığı aşırı sağcı dergi Compact’ı yasakladı.

Almanya aşırı sağcı dergi Compact’ı yasakladı
Yayınlama: 16.07.2024
1
A+
A-

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırı sağa karşı “sert bir darbe” olarak nitelendirdiği bir kararla, ideolojik olarak Alternative für Deutschland (AfD) partisine yakın olan ve partinin iktidara gelmesini teşvik eden bu yayınla bağlantılı mülklere Almanya'nın dört eyaletinde şafak baskını yapılmasını emretti.

Faeser, “aşırı sağcı kesimin en önemli sözcülerinden birine” yönelik yasağın, hükümetin “mülteci ve göçmenlere karşı nefret ve şiddet ortamını kışkırtmak ve demokratik devletimizi yenilgiye uğratmak isteyen entelektüel kundakçılara karşı harekete geçtiğinin” bir kanıtı olduğunu söyledi.

Faeser sözlerine şunları da ekledi: “Mesajımız çok açık: Kimin Almanya' ya ait olup olmadığını etnik kökenlerin belirlemesine izin vermeyeceğiz.”

Bakanlık 2010 yılında kurulan Compact'ın yanı sıra Compact-Magazin GmbH adlı yayınevini ve ona bağlı bir medya yapım şirketi olan Conspect Film'i de yasakladı.

Yaklaşık 40.000 tirajı olan aylık dergi kendisini “direnişin sesi” olarak adlandırıyor. Irkçı, antisemitik, Müslüman karşıtı ve aşırı sağcı milliyetçi komplo teorilerini beslerken, devleti devirmekle ilgili Reichsbürger benzeri fanteziler üretiyor.

Son sayının kapak sloganı “Almanlar için Almanya”, Mayıs ayında Sylt adasında bir grup varlıklı parti müdavimi tarafından söylenen eski bir Nazi sloganı, internette viral olan ve öfke uyandıran bir videoda yakalanmıştı.

Sağa kayan eski bir solcu olan Compact'ın editörü ve CEO'su Jürgen Elsässer, yaklaşık 350.000 abonesi olan bir internet video kanalı ve Compact yayınlarının yanı sıra kitap, CD, DVD ve aşırı sağcı sloganlar içeren tişörtler, tampon çıkartmaları ve kahve kupaları gibi ürünler satan bir çevrimiçi mağaza da dahil olmak üzere marka ile küçük ama etkili bir medya imparatorluğu kurdu.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.