D-8 ve OSTİM'den Güçlü İş Birliği: 1.3 Milyar Nüfus, 145 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi

D-8 ve OSTİM'den Güçlü İş Birliği: 1.3 Milyar Nüfus, 145 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi
Yayınlama: 12.07.2024
3
A+
A-

OSTİM Modeli, D-8 Ülkeleri İçin Uygun

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek, OSTİM’in sunduğu olanaklar ve potansiyeller hakkında olumlu değerlendirmelerde bulundu. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile bir araya gelen Imam, D-8 ülkelerinin ticaret hacimlerinin artırılması ve ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi için OSTİM modeli üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

D-8 ve OSTİM'den Güçlü İş Birliği: 1.3 Milyar Nüfus, 145 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi

OSTİM’in Yetkinlikleri D-8 Ülkelerine Örnek Olacak

Ziyarette konuşan Genel Sekreter Imam, “D-8 üye ülkelerinin hepsinde OSTİM modelini kurabiliriz. Türk iş adamları da bu bölgelerde yer alarak büyük bir pazarda güçleneceklerdir,” dedi. Ayrıca, D-8 ülkelerinin toplam ticaret hacminin 145 milyar dolara ulaştığını ve bu hacmi 2030 yılına kadar 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

D-8 ve OSTİM'den Güçlü İş Birliği: 1.3 Milyar Nüfus, 145 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi

OSTİM ve D-8 Arasında İş Birliği Protokolü

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile yapılan görüşmede, sanayi bölgesi kurulumu, teknoloji geliştirme ve eğitim konularında iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla OSTİM ve D-8 Genel Sekreterliği arasında bir iyi niyet protokolü imzalanması kararlaştırıldı. Başkan Aydın, D-8’in kuruluş felsefesinin günümüz koşullarında daha iyi anlaşıldığını ve bu iş birliğinin dünyayı yaşanabilir hale getirecek bir sistemin inşası için önemli olduğunu vurguladı.

“İş Birliği Ağı Oluşturalım”

Aydın, Avrupa Birliği’nin İşletmeler Ağı’na benzer bir platformun D-8 üyeleri arasında da kurulmasını önerdi. “OSTİM, geçmişte D-8 ülkelerinin KOBİ’lerinin iş birliği için bir yazılım geliştirmişti. OSTİM kurumlarını D-8 ülkelerinin her birinde bir OSB, bir üniversite ve bir teknopark ile eşleştirip iş birliği ağı oluşturalım,” dedi.

D-8 İçin OSTİM Çözüm Ortağı

Aydın, OSTİM’deki uygulamaların gelişmekte olan ülkeler için birer prototip olduğunu ve bu uygulamaların D-8 üye ülkelerinde yaygınlaştırılabileceğini belirtti. “D-8, bizim bütün altyapılarımızı kullanabilir. İslam ülkelerinin ihtiyaç duyduğu her türlü projede çalışmaya hazırız. Genel Sekreterin sorumluluğu çok fazla, biz işini kolaylaştırmak için çözüm ortağı olarak buradayız,” dedi.

İş Birliğinde OSTİM Öncelikli

D-8 Genel Sekreteri Imam, D-8’in amacının üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliklerini artırmak olduğunu vurguladı. OSTİM’in yeteneklerinden etkilendiğini belirten Imam, “D-8 ülkelerinin 145 milyar dolarlık ticaret hacmi var. 1.3 milyar nüfusluk bir pazardan bahsediyoruz. OSTİM’i öncelikli alan ve teknoloji paylaşımı yapacak bir bölge olarak görüyorum,” dedi. Bangladeş Hükümetinin D-8’e arazi tahsis ettiğini ve bu bölgelerde OSTİM modelini uygulayabileceklerini belirtti. “Türk iş adamlarının bu pazarda yer alması iş birliklerini artıracaktır,” diye ekledi.

Bu önemli ziyaret ve yapılan görüşmeler, D-8 ülkeleri arasında güçlü bir iş birliğinin temelini atarak, OSTİM modeli üzerinden ekonomik ve teknolojik gelişimi desteklemeyi hedefliyor.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı (SHA)

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.