Asya-Pasifik piyasaları faiz indirimi iyimserliğiyle yükseldi

İstanbul, 11 Temmuz (Hibya) – Asya piyasaları faiz indirimi iyimserliğiyle yükselirken, Japonya’nın Nikkei endeksi 42.000 seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, Hong Kong Hang Seng endeksi ve Çin anakarası CSI 300 endeksi yeni zirvelere tırmandı.

Asya-Pasifik piyasaları faiz indirimi iyimserliğiyle yükseldi
Yayınlama: 11.07.2024
0
A+
A-

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi Perşembe günü Asya-Pasifik piyasalarındaki geniş çaplı yükselişin ortasında ilk kez 42.000 seviyesini aşarken, ABD'nin büyük teknoloji şirketleri Federal Rezerv'in faiz indirimlerine ilişkin iyimserlikle gece boyunca ralli yaptı.

Nikkei, teknoloji hisselerinin desteğiyle yüzde 0,97 değer kazanırken, geniş tabanlı Topix yüzde 0,7 yükseldi ve Japonya'da çekirdek makine siparişleri yıllık bazda yüzde 10,8 artarak yeni bir zirveye ulaştı. Makine siparişleri, Japonya'da sermaye harcamalarının dalgalı ancak öncü bir göstergesidir ve düşüş, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını normalleştirme planlarını zorlaştırarak kırılgan bir ekonomiye işaret edebilir.

Güney Kore'de Kospi, Kore Merkez Bankası'nın faiz oranlarını üst üste 12. kez yüzde 3,5'te tutmasıyla yüzde 0,75 yükselirken, Kosdaq yüzde 0,11 artış gösterdi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,93 yükseldi. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,41 yükselirken, Çin anakarası CSI 300 endeksi yüzde 0,35 tırmandı.

ABD'de üç büyük endeks de yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 1,02 ve yüzde 1,18 değer kazandı. Kazançlar aynı zamanda S&P'nin ilk kez 5.600 seviyesinin üzerine çıkarak 2024 yılında 37. rekor kapanışını gerçekleştirdiği anlamına geliyordu. Nasdaq bu yıl 27. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yüzde 1,09 değer kazandı.

Çip hisseleri ABD ticaret seansının en büyük kazananları arasındaydı. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'nin ABD'de listelenen hisseleri, Nisan-Haziran ayları arasındaki gelirin Wall Street tahminlerinin üzerinde gelmesinin ardından yüzde 3,5 değer kazandı.

Eşdeğer çip firması Qualcomm yüzde 0,8, Broadcom ise yaklaşık yüzde 0,7 ve yapay zekanın gözdesi Nvidia yüzde 2,7 yükseldi. Dow Jones'un Haziran ayı enflasyon oranının yıllık yüzde 3,1 ile Mayıs ayında görülen yüzde 3,3'lük artıştan daha düşük olacağına dair beklentileriyle birlikte, faiz indirimi umutları da kazançları destekledi.

Daha değişken olan gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon oranının geçen yılın Haziran ayından bu yana yüzde 3,4 artması bekleniyor. Mayıs ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.