Politico: AB Macaristan’ın dönem başkanlığını ”sona erdirebilir”

Brüksel, 10 Temmuz (Hibya) – Politico EU’nun diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Avrupa Birliği, Başbakan Viktor Orban’ın Moskova ziyareti nedeniyle Macaristan’ın dönem başkanlığını iptal edebilir.

Politico: AB Macaristan’ın dönem başkanlığını ”sona erdirebilir”
Yayınlama: 10.07.2024
4
A+
A-

Orban, Avrupa Konseyi başkanlığını üstlendikten ve “Avrupa'yı yeniden büyük yapma” sözü verdikten sonra geçen hafta Ukrayna'ya gitti. Ardından Rusya'ya giderek hem Kiev'de hem de Brüksel'de öfkenin yükselmesine neden oldu.

Politico'nun Pazartesi akşamı ismini vermediği bir AB diplomatına dayandırdığı haberine göre “Böyle bir toplantıyla dönem başkanlığı daha başlamadan sona erer.”

Diplomat ''Üye devletler 'MEGA' sloganından zaten rahatsızdı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak bir görüşme Macaristan'ın dönem başkanlığını kalıcı olarak gölgede bırakacaktır.” dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka diplomat ise Brüksel'de Orban'a yönelik “çok açık bir siyasi onaylamama” olduğunu belirterek büyükelçilerin “şimdi Çarşamba günü tam olarak ne yapacaklarını tartıştıklarını” söyledi.

German Marshall Fund düşünce kuruluşunda kıdemli bir araştırmacı olan Daniel Hegedus, bloğun “Macaristan başkanlığından haftalar içinde kurtulabileceğini” savundu. Hegedus, Brüksel'in Polonya'nın dönem başkanlığının başlangıcını 1 Eylül'e çekerek Macaristan'ın dönem başkanlığını kısa kesebileceğini iddia etti.

Bunun için Avrupa Konseyi'nde beşte dört çoğunluk gerekiyor.

Orban, AB'yi temsil etme yetkisi olmadığı yönündeki eleştirileri, barış misyonlarının klasik müzakereler olmadığını ve bu nedenle bir yetkiye ihtiyaç duymadığını söyleyerek reddetti.

Macar lider geçtiğimiz Cuma günü ulusal radyoda yaptığı açıklamada, daha büyük güçlerin çatışmayı sona erdirebileceğini ancak Macaristan'ın barışı teşvik etmek için ” Tanrı'nın elinde iyi bir araç” olabileceğini söyledi.

Macaristan uzun zamandır bloğun Ukrayna'ya verdiği kayıtsız şartsız desteği eleştiren ve bunun yerine Brüksel'i barış için bastırmaya çağıran az sayıdaki AB üyesinden biri.

Budapeşte, Kiev'in silah alımlarını finanse etme planlarını engelledi, Ukrayna birliklerini eğitme programına katılmayı reddetti ve Ukrayna'ya kendi toprakları üzerinden silah ve teçhizat geçişini reddetti.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.