Fed/Powell: Faizleri uzun süre yüksek tutmak ekonomik büyümeyi tehlikeye atabilir

İstanbul, 9 Temmuz (DHA) – ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell Salı günü yaptığı açıklamada faiz oranlarının uzun süre çok yüksek tutulmasının ekonomik büyümeyi tehlikeye atabileceği uyarısı yaptı.

Fed/Powell: Faizleri uzun süre yüksek tutmak ekonomik büyümeyi tehlikeye atabilir
Yayınlama: 09.07.2024
1
A+
A-

Capitol Hill'de iki gün sürecek bir toplantıya hazırlanan Powell, son dönemde yaşanan soğumaya rağmen ekonominin ve işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Powell, politika yapıcıların yüzde 2,0 hedefine ulaşma konusunda kararlı olduklarını söylediği enflasyonda bir miktar gevşeme olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

“Aynı zamanda, son iki yılda hem enflasyonu düşürmede hem de işgücü piyasasını soğutmada kaydedilen ilerleme ışığında, yüksek enflasyon karşı karşıya olduğumuz tek risk değil. Politika kısıtlamalarının çok geç ya da çok az azaltılması ekonomik faaliyeti ve istihdamı gereksiz yere zayıflatabilir.”

Fed'in gecelik borçlanma faizi şu anda yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 aralığında seyrediyor; bu oran son 23 yılın en yüksek seviyesi ve enflasyonun 1980'lerin başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından art arda yapılan 11 artırımın ürünü.

Piyasalar Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlamasını ve muhtemelen yıl sonuna kadar çeyrek puanlık bir indirim daha yapmasını bekliyor. Ancak ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri Haziran toplantısında yalnızca bir indirime işaret etmişti.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.