“Sınai Haklar”da Çanakkale’nin Önlenemez Yükselişi

Çanakkale, sadece bir adet faydalı model ve patent başvurusuyla 1997-98 yıllarında başladığı yolculuğunu, son 25 yılda büyük bir ivme kazandırdı. 2023 yılında marka başvurusu sayısını 800’e çıkararak dikkatleri üzerine çeken Çanakkale, tasarım alanında da önemli bir artış gösterdi.

“Sınai Haklar”da Çanakkale’nin Önlenemez Yükselişi
Yayınlama: 09.07.2024
7
A+
A-

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) verilerine göre, Çanakkale son yıllarda tarım ağırlıklı ekonomisinin yanı sıra sınai üretimde de Türkiye ekonomisinde önemli bir aktör konumunda. 18 Mart 2022’de hizmete giren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün etkisiyle yükselişini hızlandıran Çanakkale, marka başvurularında 45 kat, tasarım tescilinde ise 5 kat artış gösterdi. Şehir, 15 üründe coğrafi işaret sahibi olup, tescil aşamasında 4 ürünü daha bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl sadece marka başvuruları açısından Çanakkale’den 800, patent başvuruları açısından 36, faydalı model başvuruları açısından 9 ve tasarım başvuruları açısından 59 başvuru gerçekleşti. Sadece 2024 yılının ilk dört ayında (Ocak-Nisan) Çanakkale’den toplam 263 marka başvurusu yapıldı.

Verilere daha ayrıntılı bakıldığında, Çanakkale’nin sınai haklardaki artışı ekonomik büyümenin boyutunu daha net şekilde ortaya koyuyor. 1995 yılında 18 marka başvurusu yapılırken, 2023’te bu rakam 800’e ulaşmış durumda. Tasarım başvurularında ise 2017-2021 yılları arasındaki artış dikkat çekici. 2017’de 25 tasarım başvurusu yapılırken, 2021’de bu sayı 137’ye çıkmıştır.

Çanakkale, son yıllarda tescilini aldığı coğrafi işaretli ürünleriyle de dikkat çekiyor. 2023 yılı itibarıyla Çanakkale’nin 15 adet tescilli coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Bunlardan Bayramiç Beyazı ve Ezine Peyniri Avrupa Birliği nezdinde tescillenmişken, Eceabat Susamı, Eceabat Zeytinyağı, Çanakkale Meşe Balı ve Çanakkale Sakız Baklası tescil bekliyor.

Çanakkale özelinde TÜRKPATENT verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Bir ülkenin ekonomisinin gelişmişliği, sahip olduğu marka, patent, tasarım ve faydalı model tescil sayılarıyla anlaşılır. Çanakkale’nin süreç içerisinde gösterdiği başarı takdire şayan. Coğrafi konumu, Çanakkale Boğazı’na sahip olması ve hem Ege Denizi’ne hem de Marmara Denizi’ne kıyısı olması üstelik 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de faaliyete geçmesiyle stratejik konumunu taçlandırarak büyük bir avantaja dönüştürmüştür” dedi.

Çanakkale’nin sınai haklar alanındaki bu hızlı gelişimi, şehrin ekonomik büyümesinin ve yenilikçiliğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki dönemde şehirden ekonomide yeni rekorlar bekleniyor.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.