“Vergi Sisteminde Reform Önerisi: Mali Müşavirlerin Potansiyeli”

Yayınlama: 18.05.2024
6
A+
A-

Değerli Okuyucular,
Devletlerin etkin yönetimi ve toplumsal refahı artırmak için mesleki liyakatin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Mesleki Liyakatin artması Bakanlıkların yetenek ve bilgi birikimine dayalı politika geliştirme süreçlerini desteklerken, Aynı zamanda Devletin değişim ve dönüşüm süreçlerindeki başarısını etkileyen bir faktör haline gelmiştir.
Ülke hazinesinin doğru ve adil bir şekilde yönetilmesi, toplumun refahı ve istikrarı için hayati öneme sahiptir. Mali müşavirlerin vergi gelirlerinin beyanındaki rolü ve sistemle iç taraftan bütünleştirilmeleri, hazine gelirlerinin artırılmasında büyük bir önem taşımaktadır. Ancak bu değerli meslek gurubu, adil bir sistemin dahi temellerinin atılamadığı günümüzde, tamamen kamu yararına dış taraftan hizmet vermektedirler.
Devlet desteğinden yoksun bu meslek gurubu, Kamusal haklardan mahrum bir şekilde, vergi mükelleflerinden aldıkları ücretle hayatlarını sürdürmektedirler. Sisteme sadakatleri yanlış yöntemle sağlanarak, Vergi kaybında cezalara ortak edilme ve cezai yaptırım ürkütmeleri ile bu eskimiş sistemin çarkının devamı sağlanmaktadır.
Enflasyon muhasebesi, pazar günleri dâhil ofislerinde gecenin ilerleyen saatlerine kadar kilitlenen mali müşavirlerin kâbusu haline gelerek, bu uygulama ile Demokles’in kılıcının tehdidi yeniden duyulur oldu. Şirketlerin on yıllar önce kurulmuş olmalarına rağmen, bildirdikleri kâr zarar hesapları aniden sıfırlanmakta, Şirket Kuruluş aşamasındaki sembolik yahut aşırı tutarlardaki göstermelik Sermaye ve Parasal olmayan varlıkların güncellenmesine dayalı enflasyon hesaplamalarının temelsiz olduğu netleşti. Milyonlarca dolarlık şirketlerde enflasyon zararı tespit edilirken, batık durumda olan şirketlerin bile kâr elde ettiği durumlar ortaya çıktı. Bu sebeple, enflasyon muhasebesinin halka açık şirketler dışında derhal kaldırılmalı veya isteğe bağlı hale getirilmelidir. Ayrıca mali müşavirlerin mesleki saygınlığını artırmak için adımlar atılmalıdır.
Gecesi gündüzü olmayan bu meslek gurubu, Devletin hem memuru hem de işçisi rolünü üstlenmekte ve Devletin vergi gelirlerinin belki % 90’ı onların hesaplamaları ve imzaları ile gerçekleşmektedir. Sistemle içsel olarak bütünleştirilmeleri ve Vergi gelirlerden küçük bir pay almaları vergi gelirlerinin artırılmasında büyük bir öneme sahiptir. Tehdit ile yük ve angarya yükleme sistemine dayanan bu sistemden çıkılarak, pay verme ve devlet memurlarının sosyal haklarını da içeren mükâfat sistemine derhal geçilmeli ve Yeterliliklerinin teyit edildiği noktada bu sistemin tacı yapılmalıdırlar.
Mali Müşavirlerin beyannameler bazında devletten ücret aldığı durumda Şeklen değil Ruhen tarafsız ve bağımsız bir şekilde hareket edebileceklerini ve vergisel süreçlerde daha etkin ve kararlı olacaklarını belirtmek önem arz etmektedir. Beyanname gönderme ücretlerini mükellefe yükleme işinden de vazgeçilmelidir. Mali müşavirlere yeni bir rol vermek. Vergi sisteminin daha sağlam ve şeffaf bir şekilde işlemesini sağlayacak, herkesin vergi vermeye istekli olduğu, Herkesin tam vergisi ile Ticarette haksız rekabetin kalktığı bir sisteme evirilerek ülke hazinesinin düzeltilmesine katkı sağlayacaktır.
Meslek Mensuplarının Mükâfata dayanan sistemle bütünleştirilmesi ile Vergi sisteminin daha etkin ve verimli çalışmasına katkı sağlanabilir ve vergi politikaları desteklenebilir dahası mesleğin saygınlığının arttırılması ile ülke hazinesinin düzeltilmesi ve vergi sisteminin geliştirilmesi sağlanır. Bu nedenle, mali müşavirler mükelleften sadece firmanın muhasebe ve finansal hesaplamaları hakkında ücret alınırken, Vergi ve Beyanname ücretleri hazine tarafından karşılanmalıdır.
Bu doğrultuda, Mali Müşavirlerin, Vergisel sisteminin iç tarafındaki oyun kurucusu olarak görevlendirilmesi veya teşviki gerekir. Ülke hazinesinin düzeltilmesi ve mali durumun güçlendirilmesi için bu konunun üzerine titizlikle çalışılması ve gereken adımların atılması devlet menfaatinedir.

Sağlıcakla…

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.