2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi Türkiye’ye iade edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesinin ABD’den Türkiye’ye iadesi yapıldığını açıkladı.

2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi Türkiye’ye iade edildi
Yayınlama: 04.09.2024
1
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan yaklaşık 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesinin geri getirileceği duyuruldu.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin, Manisa'daki Bintepeler arkeolojik alanından çıkarılan altın kolyeyinin Türkiye'ye iade ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Eyaleti'nde yer alan Boston Güzel Sanatlar Müzesi arasında varılan anlaşma ile dün gece teslim edilen altın kolyeyi yetkililer önümüzdeki günlerde Türkiye'ye getirecek. Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki eseri altın ve karnelyan taşlarından oluşan nar şeklinde boncuklar süslüyor. Bölge için tarihi ve kültürel önemi büyük olan bu eser M.Ö. 6'ncı veya 5'inci yüzyıla tarihlendiriliyor.” ifadelerine yer verildi.

Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol Alanı'ndan çıkan diğer eserlerle de benzerlik göstermesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulanan kolye hakkında şu açıklamalar yapıldı:

“Kolyeyi 1982 yılında edinen Boston Güzel Sanatlar Müzesi eserin Anadolu kökenli olduğu dışında herhangi bir mülkiyet veya köken bilgisine sahip olmadığı bu eser için 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu ile iletişime geçti. Bakanlığın yürüttüğü bilimsel incelemeler ve arşiv araştırmaları sonucunda, kolyenin 1970'lerde Bintepeler Nekropol alanında, yüzlerce Lidya tümülüsünün bulunduğu bölgeden yasa dışı kazılarla çıkarıldığı ve yurt dışına kaçırıldığı tespit edildi. Bu bilgiler ışığında da Boston Güzel Sanatlar Müzesi kolyenin Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi.”

Günümüze kadar iyi korunmuş olarak ulaşan altın kolyenin bu yıl Türkiye'ye iadesi sağlanan 21'inci eser olduğunu bildiren Bakanlık Bintepeler kolyesinin önümüzdeki dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileneceğini açıkladı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.