13 milyon Çinli dünyanın en zorlu üniversite giriş sınavına girdi

Stockholm, 8 Haziran (Hibya) – Çin genelinde rekor sayıda lise öğrencisi,geleceklerini belirleyecek oldukça rekabetçi bir sınava girmeye başladı.

13 milyon Çinli dünyanın en zorlu üniversite giriş sınavına girdi
Yayınlama: 08.06.2024
2
A+
A-

“Gaokao” olarak bilinen iki günlük ulusal üniversite giriş sınavı dünyanın en büyük akademik sınavı. Sınav Çin devlet medyası tarafından, öğrencilerin 12 yılda öğrendikleri her şeyi her biri daha az süren bir avuç konu testine aktardıkları, yüksek riskleri, rekabet gücü ve yoğunluğu nedeniyle “dünyanın en zorlu” üniversite giriş sınavı olarak ilan edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na göre, bu yıl için başvuranların kesin sayısı geçen yıla göre 980 bin artışla 12,91 milyon oldu. Sınavlar konu seçimine bağlı olarak iki ila dört gün sürebiliyor.

Çin'in üniversiteye kabul oranı son yıllarda önemli bir artış gösterdi. Buna rağmen, gaokao yaygın olarak dünyanın en zorlu üniversiteye giriş sınavlarından biri olarak kabul edilmektedir, çünkü kabul, bir öğrencinin bir süre boyunca akademik performansının genel bir tahmininden ziyade, esas olarak sınav sonuçlarına dayanmakta.

Pekin'de 58 bin aday çarşambadan cumartesiye 100 test merkezinde gaokao sınavlarına giriyor. Şehir yetkilileri inşaat sahalarının gece çalışmasını yasaklarken, herhangi bir test merkezinin 500 metre yarıçapındaki yerler de gündüzleri faaliyetleri askıya alacak.

Sürücülere test merkezlerinin yakınında korna çalmaktan kaçınmaları söylendi ve yaklaşık 800 trafik polisi, trafik sıkışıklığı nedeniyle mahsur kalan sınav katılımcılarını götürmeye hazır, ekstra kask taşıyan motosikletlerle sokaklarda devriye geziyor.

Bu yılın başlarında Ulusal İstatistik Bürosu başkanı Kang Yi, Çin'in iş piyasasının bu yıl ülke çapındaki üniversitelerden ve kolejlerden 11,58 milyon mezun akışının beklendiğini ve bunun da iş piyasası üzerinde baskı yaratacağını söyledi. Ancak ekonominin toparlanması ve işe alım talebinin artmasıyla birlikte iş fırsatlarının da artmasının beklendiğini ekledi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.