11 ülke AB’de doğanın restorasyonu için yasaların uygulanmasını istiyor

Brüksel, 14 Mayıs (Hibya) – İrlanda’nın başını çektiği 11 ülkenin temsilcileri, diğer devletleri yaşam alanlarının kurtarılmasına ilişkin mevzuatın kabul edilmesine yardımcı olmaya çağırdı.

11 ülke AB’de doğanın restorasyonu için yasaların uygulanmasını istiyor
Yayınlama: 14.05.2024
1
A+
A-

AB'nin doğa restorasyon yasalarını unutulmaktan kurtarmak için son bir girişimde bulunan 11 üye ülke, önümüzdeki dört hafta içinde mevzuatı onaylatmak için yarışıyor.

İrlanda'nın öncülüğünde harekete geçen 11 çevre bakanı, yasaların onaylanması konusunda çekimser kalacaklarını ya da ret oyu vereceklerini söyleyen ülkelere mektup yazarak onları bir kez daha düşünmeye çağırdı.

Bakanlar Macaristan, İsveç, Belçika, Finlandiya, Avusturya ve Polonya'nın da aralarında bulunduğu ülkelerdeki mevkidaşlarına “Avrupa en hızlı ısınan kıta ve iç içe geçmiş doğa ve iklim krizlerinin benzeri görülmemiş etkileriyle karşı karşıya” dedi.

Mektubu imzalayan ülkeler arasında Almanya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Kıbrıs, Lüksemburg, Litvanya ve Slovenya bulunuyor.

İrlanda Çevre Bakanı Eamon Ryan “Siyasi süreci sonuçlandırmak için acilen ve kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz. Bunu yapmamak doğayı yok etmek için açık çek vermek anlamına gelir ve kamuoyunun AB'nin siyasi liderliğine olan inancını hem ülke içinde hem de uluslararası alanda temelden sarsar.” dedi.

Yasaların savunucuları, Macaristan'ın AB dönem başkanlığını devralacağı Temmuz ayına kadar onaylanmamaları halinde bir daha asla canlandırılamayacaklarından korkuyor.

Hazırlanması iki yıl süren yasalar, üye devletlerin kötü durumdaki kara ve deniz habitatının en az yüzde 20'sini 2030 yılına kadar iyi duruma getirmesini, bu oranın 2040 yılına kadar yüzde 60'a, 2050 yılına kadar ise yüzde 90'a çıkarılmasını öngörüyor.

Hedefler ise kısmen çayır kelebeği ve tarla kuşu popülasyonları ile ölçülecek.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.