Ruppur NGS’ye ilk parti nükleer yakıt teslim edildi

Bangladeş’teki Ruppur Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) ilk parti nükleer yakıt teslim edildi. Genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un mühendislik biriminin üstlendiği Ruppur NGS’nin inşa sahasında yakıt teslimi dolayısıyla düzenlendi.

Ruppur NGS’ye ilk parti nükleer yakıt teslim edildi
Yayınlama: 05.10.2023
0
A+
A-

Törene, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Başbakanı Şeyh Hasina ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi video konferans yoluyla katıldı. Bangladeş'teki ilk NGS'nin nükleer tesis statüsü kazanması dolayısıyla sahada düzenlenen törende Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanı Mimar Yeafesh Osman ve diğer yetkililer hazır bulundu. 

İki ülke liderleri ilk parti taze nükleer yakıtın teslimatına sembolik olarak onay verirken Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Bangladeş Bilim ve Teknoloji Bakanı Mimar Yeafesh Osman'a yakıtın tüm güvenlik standartları ve gerekliliklerine uygun olarak teslim edildiğini teyit eden bir sertifika sundu.  Ruppur NGS için yakıt Rusya'da, Rosatom'un Yakıt Birimi'ne bağlı Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi'nde (NCCP) üretildi. Yakıt üretimi ve nakliyesi Bangladeş Atom Enerjisi Düzenleme Kurumu'nun (BAERA) aktif rehberliği ve gözetimi altında gerçekleştirildi. 

Törende konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Bugün, Rusya-Bangladeş ilişkilerinin gelişiminde yeni bir aşamaya işaret ediyor. Nükleer yakıtın teslim edilmesinin ardından Ruppur NGS nükleer tesis haline gelecek ve Bangladeş, barışçıl nükleer teknolojilere sahip bir ülke statüsü kazanacak. Rosatom için, istikrarlı enerji arzı sağlayacak ve Bangladeş'in eşsiz doğasının gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olacak bir projeyi hayata geçirmek büyük bir onur” dedi. 

Bangladeş Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanı Mimar Yeafesh Osman da konuşmasında şunları söyledi:

“Bu özel anı uzun zamandır bekliyorduk. Yakıtın teslim edilmesi sadece Pabna bölge halkı için değil, aynı zamanda tüm ulus için önemli bir gelişme. 5 Ekim'de aldığımız yakıt teslim sertifikası, ulus olarak elde ettiğimiz başarıların bir göstergesi. Bangladeş halkı canlı ve renkli bir halktır ve biz de bu gelişmeyi çok renkli bir şekilde kutlayacağız. Tüm ulus bayram havasında.”


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.