Küresel piyasalar

ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulacağına dair beklentileri güçlendirmesiyle ABD piyasalarında sert düşüşler görüldü.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 19.10.2023
0
A+
A-

Dün küresel piyasalarda neler oldu?

Zayıf bilanço açıklamaları ve ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulacağına dair beklentileri güçlendirmesi ve tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesiyle ABD piyasalarında sert düşüşler görüldü. Fed’in Bej Kitap Raporunda ‘daha zayıf büyüme’ vurgusu yapıldı. Fed, Eylül ayından bu yana ekonomik faaliyette çok az değişiklik olduğunu ve fiyatların genel olarak ılımlı bir hızla artmaya devam ettiğini bildirdi. Raporda, ekonominin kısa vadeli görünümünün, genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği belirtildi.

Diğer taraftan Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de sürerken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller Fed kararından 2 hafta önce faizleri değiştirmeme sinyali verdi. New York Fed Başkanı John Williams ise enflasyonun bankanın yüzde 2 hedefine geri getirilmesi için faiz oranlarının bir süre kısıtlayıcı seviyelerde kalmasının gerekeceğini kaydetti.

ABD'de bilanço sezonu yoğunlaşırken, ülkenin büyük bankalarından Morgan Stanley'nin hisseleri, bankanın net karının bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 azaldığını duyurmasının ardından sert satışlarla karşılaştı. Morgan Stanley, 13.27 milyar $ gelir üzerinden 1.38 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 13.2 milyar $ gelir üzerinden 1.30 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %5,12 üzerinde 2.26 milyar $ olarak açıklandı. ABD'li hava yolu şirketi United Airlines'ın hisseleri de beklenenden iyi gelen üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına rağmen artan yakıt maliyetleri ve İsrail- Filistin çatışması nedeniyle Tel Aviv uçuşlarının durdurulmasının gelecek çeyrekte şirketin karını olumsuz etkileyebileceğini bildirmesinin ardından sert değer kayıpları yaşadı. Procter&Gamble, 21.87 milyar $ gelir üzerinden 1.83 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 21.62 milyar $ gelir üzerinden 1.72 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %6,86 üzerinde 4.52 milyar $ olarak açıklandı. Elevance Health Inc, 42.48 milyar $ gelir üzerinden 8.99 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 42.50 milyar $ gelir üzerinden 8.48 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %7,10 üzerinde 2.13 milyar $ olarak açıklandı. Tesla’nın, geliri yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla %9 artarak 23.4 milyar $ oldu. Net karı ise bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla %44 azalışla 1,9 milyar $ olarak açıklandı. Tesla'nın net kârı, geçen yılın aynı döneminde 3,3 milyar dolar olmuştu.Şirketin 2022'nin üçüncü çeyreğinde 95 sent olan hisse başına karı da bu yılın aynı döneminde 53 sente geriledi.

Makro veri tarafında; ABD'de konut başlangıçları, Eylül'de %7 artarak 1 milyon 358 bine çıkmasına rağmen piyasa beklentilerinin altında kaldı. Konut başlangıçlarının bu dönemde 1 milyon 380 bin olması öngörülüyordu. Konut başlangıçları, Ağustos’ta %12,5 azalışla 1 milyon 269 bine inerek 3 yılın en düşük seviyesini kaydetmişti.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 7,7 ile 23 yılın yeni zirvesine çıkarken, mortgage başvuruları 1995'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi %1,34 kayıpla 4.314,60 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,62 kayıpla 13.314,30 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,98 kayıpla 33.665,08 seviyesinden kapandı.

Avrupa hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,11 puan değer kaybederek 4.106,15 seviyesine gerilerken, FTSE 100 %1,14, CAC 40 %0,91 ve DAX %1,03 değer kaybı ile seansı tamamladı.

Kısa vadeli tahvil faizleri %5,25, 10 yıllık tahvil faizleri %4,96 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 19,22 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, ABD piyasalarında etkili olan satıcılı görünüm paralelinde satıcılı seyir izliyor.

Güney Kore Merkez Bankası (BoK), piyasa beklentisine uygun olarak gösterge politika faizini %3,5'te tuttu. Kore Merkez Bankası yaptığı açıklamada, ülkedeki enflasyonun temel yavaşlama eğilimini sürdürmesinin öngörüldüğünü ancak enflasyonun gelecekteki gidişatına ilişkin belirsizliklerin bulunduğunu söyledi. Güney Kore'nin enflasyon oranı Ağustos'taki %3,4'ten Eylül'de %3,7'ye yükseldi, ancak BoK çekirdek enflasyonun Eylül'de Ağustos'ta olduğu gibi %3,3'te kaldığını kaydetti.

Shanghai %1,21, Nikkei endeksi %1,64, KOSPI endeksi %1,82, Hang Seng endeksi %2,29 satıcılı seyir takip ediyoruz.

ABD vadelilerde ise satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın New York Ekonomi Kulübü'nde ekonomik görünüme ilişkin yapacağı konuşma takip edilecek. ABD tarafında Eylül ayı Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve 2.el Konut Satışları verileri açıklanacak. Philadelphia Fed İmalat Endeksinin -6,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 2. el Konut Satışlarının aylık bazda %3,5 azalış kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü ABD’de Fed üyesi Harker’ın konuşması takip edilecek. Almanya’da ise ÜFE verisini takip edeceğiz. Eylül ayında ÜFE’nin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi beklenirken, yıllık bazda 14,2 azalış göstermesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.