Xi: “Filistin sorununun çözümü için Mısır ve Arap ülkeleriyle çalışmaya hazırız”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’na katılmak üzere Beijing’de bulunan Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly ile bugün bir araya geldi.

Xi: “Filistin sorununun çözümü için Mısır ve Arap ülkeleriyle çalışmaya hazırız”
Yayınlama: 19.10.2023
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’na katılmak üzere Beijing’de bulunan Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly ile bugün bir araya geldi.

Xi, 10 yıldır Çin ve Mısır’ın Kuşak ve Yol çerçevesinde verimli bir iş birliği yürüttüğünü hatırlatarak, bunu takdirle değerlendirdiğini belirtti.

Xi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mısır, Çin Halk Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişki kuran ilk Arap ve Afrika ülkesidir. Çin ve Mısır, birbirinin güvenebilir dostu, aynı zamanda kalkınma ve ortak refahı el ele gerçekleştiren iyi ortağıdır. Çin, Mısır’ı BRICS’e katılımı nedeniyle tebrik ediyor. Bunun BRICS iş birliğine dinamizm katacağına inanıyoruz. Dünyamız derin bir değişimden geçiyor. Çin, Mısır’la tüm alanlarda iş birliğini yoğunlaştırmaya, uluslararası adalet ve hakkaniyeti ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını beraber savunmaya, bölgeye ve dünyaya daha fazla istikrar sağlamaya hazırdır.”

Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly görüşmede Çin’i yeni yükselen ve gelişmekte olan ülkeler için bir örnek olarak gördüklerini ve Çin’e uzun zamandan beri sağladığı değerli desteklerden dolayı teşekkür ettiklerini belirtti.

Madbouly “Kuşak ve Yol girişiminin ortaklaşa inşa edilmesi Mısır’ın ulaştırma ve lojistik seviyesini büyük ölçüde yükseltirken, ülkenin ekonomik kalkınmasını güçlü bir şekilde teşvik etti. Daha çok Çinli işletmenin Mısır’a yatırım yapmasını bekliyoruz ve bunun için politika desteği ve güvenlik garantisini sağlamaya hazırız. Çin’e Mısır’ın BRICS iş birliği mekanizmasına katılmasına verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz ve Çin’le çok taraflı iş birliğini yoğunlaştırmaya istekliyiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Xi görüşmede ayrıca Filistin ile İsrail arasında artan şiddete ilişkin Çin’in ilkesel tutumunu dile getirerek, bir an önce ateşkesin sağlanması ve savaşın sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Xi Filistin-İsrail çatışmalarında temel çıkış yolunun iki devletli çözümün hayata geçirilmesinden ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğine dikkat çekerek, Mısır’ın gerilimi düşürmek için oynadığı önemli rolü takdirle karşıladıklarını ve Mısır’ın insani yardım koridorunun açılması için harcadığı çabaları desteklediklerini kaydetti.

Xi Filistin sorununun bir an önce kapsamlı, adil ve kalıcı çözüme bağlanması için Mısır ve Arap ülkeleriyle eşgüdümü güçlendirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Madbouly de Mısır ve Arap ülkelerinin Çin’in Filistin sorununda öteden beri izlediği adil tutumu takdirle karşıladığını ve Çin’in mevcut krizin aşılmasında daha büyük rol oynamasını beklediğini ifade etti. 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.