KURBAN BAYRAMI

Yayınlama: 20.04.2025
10
A+
A-
Metalurji Yüksek Mühendisi ve İş Güvenliği Uzman

Kurban Bayramı’na daha epey zaman var. Niçin böyle bir konu başlığı seçtik?
Çünkü biz genelde gelecek için herhangi bir önlem ve hazırlık içinde olamıyoruz maalesef. Örneğin yaz geliyor! Sıcakların bastırdığı günler için orman yangınları riskine bir hazırlık yapıldığına halk olarak pek fazla şahit olamıyoruz. Veya Yüzbinlerce B. Baş veya küçükbaş hayvan kurban edilecek, onların en ince kısımlarına kadar değerlendirilmesi konusunu işleyen bir kurumumuz var mı? Ben yaptığım kısa bir araştırmada ve bunca yaşıma rağmen Kelle, paça, İşkembe, barsakların ziyan edilmemesi konusunun işlendiği yazı ve sözlü yayın görmedim.
Geçmişte işitiyorduk hacda kesilen kurbanlar üst üste yığın halinde gömüldüğünü ancak son zamanlarda uçakla fakir ülkelere gönderildiğini işitiyoruz. Bu aşama bile insanı sevindiriyor.
Kurbanı ibadet kastıyla yapıyorsak kesilen hayvanın her bir organını DEĞERLENDİRMEK de ibadetten sayılmalıdır ve kanımca öyledir de.
Kur’an-ı Kerim YEYİNİZ İÇİNİZ İSRAF ETMEYİNİZ demiyor mu?
Diyor o halde hiçbir organ israf edilmeyip değerlendirilmeli değil midir?
Yıllar önce 60 lı yıllarda Antalya Lisesi efsanevi Coğrafya hocamız rahmetli Nezihe KADIGİL, Bulgaristan’ı anlatırken kesilen hayvanların tırnağına kadar değerlendirildiğini anlatmıştı. Ve o günden bu yana her kelle, Paça gördüğüm kelle, Paça, barsak ve İşkembelerin çöpe atılması hep içimi sızlatır.


İşin garip tarafı Diyanet ilgilileri fetva konularını cömertçe anlatırken İsraf ve nasıl değerlendirilebileceği konusunu hiç dillerine almamaktadırlar. Örneğin kellenin soyulması, İşkembenin temizlenmesi, paçanın ütülmesi nasıl ve ne şekilde yapılır? Ve hatta onların insan vücudu için besleyici değerleri niçin yazı ve söylevlerde yer almıyor?
Biz bu kadar zengin bir ülke miyiz? Bütün bu işlemler niçin organize edilmez? Büyük eksiklik.
Şükür ki bir kısım tıp hocalarımız sakatatın beslenme gücü ve özelliklerini televizyonlarda anlatıyorlar. Örneğin kelle paçanın beyinin ihtiyacı yağ için çok faydalı olduğunu TV da bir hocamızdan işitmiştim.
İnsanımız olanca temizliği ile İbadet amacı ile kurban kesiyor ancak o bayram telaşı hengamesinde kelle nasıl soyulur veya ütülür bilmediği ve zaten yoğun olan kasaplara yaptıramadığı için çöpe atmak zorunda kalıyor. O nedenle bayram öncesi bu konuların yaygın duyuru araçları, radyo, televizyon ya da camilerde açıklanıp anlatılması gereği fevkalade önemli bir husustur. Umarız ilgililer bu konuya da el atarlar ve bunca kıymetli organların değerlendirilmesine bir vesile olur.
Yapılamadığı takdirde ne olur?
Biz tüm saflığımızla ibadetimizi mükemmel bir şekilde yaptığımızı sanır avunuruz. Sonra bunca kıymetin israf olmasını seyreder Kur’an ın İSRAF ETMEYİNİZ emrini ıskalamış oluruz.
Şimdi bu yazdıklarımız hafifseyenler olacaktır. Haklıdırlar. Zira şehirde sakatatı nasıl değerlendirsin? Değerlendirme imkanları yerel yönetimlerce organize edilmelidir. Ki artık köylerde bile bu işleri yapacak insan bulunması pek zor.
Önlem ve organizasyon yerel yönetimlere düşüyor.
Saygılarımla,

Her ne kadar alanım dışında bir konuyu işledimse de önemli gördüğüm için cüret ettim. Yanlışlarım ve bilgi noksanlıklarım varsa düzeltiniz. Teşekkür ederim. (A.D.Ö.)

Kaynak: EKONOMİ GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.