Tansiyon artıyor

Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışları bugün hızlanabilir. İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu’daki diğer ülkelere yayılması ve tırmanması yönünde risklerin oluşması piyasada volatiliteyi artırabilir. Bu nedenle finansal piyasalarda temkinli olunmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz.

Tansiyon artıyor
Yayınlama: 18.10.2023
0
A+
A-

Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışları bugün hızlanabilir. İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu'daki diğer ülkelere yayılması ve tırmanması yönünde risklerin oluşması piyasada volatiliteyi artırabilir. Bu nedenle finansal piyasalarda temkinli olunmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Gündem her ne kadar gelen verileri gölgede bırakıyor olsa da perakende satış verileri ABD’de sağlam bir ekonomik görünüme işaret etti. Aylık bazda %0.3 artması beklenen perakende satışlar %0.7’lik bir artış gösterdi. Hane halkının motorlu taşıt alımlarını artırması ve restoran, barlarda daha fazla harcama yapması nedeniyle ABD'de perakende satışlar Eylül ayında beklenenden fazla arttı. Ekonomik büyümenin 3.çeyrekte keskin bir şekilde hızlanacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Bir taraftan resesyon ihtimali azalırken, FED’in faiz artırımı endişesini de yükseltmiş oldu. Açıklanan sanayi üretimi verileri ise yine beklentilerin üzerine çıkarak, durgunluğa meydan okudu. Sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya kıyasla %0,3 arttı. Piyasa beklentileri sanayi üretiminin bu dönemde yüzde 0,1 artması yönündeydi. Ülkede kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,2 puan artışla %79,7 seviyesine yükseldi.

Avrupa’da ise ZEW yatırımcı güven endeksinde toparlanma görülmesi piyasalarda pozitif karşılandı. ZEW beklentiler endeksi Eylül'deki eksi
11,4'ten eksi yüzde 1,1'e yükseldi. Özellikle faiz artışlarının artık sonuna gelindiği beklentileri toparlanmada etkili olurken, enflasyonda da düşüşün devam edeceği beklentileri sıcaklığını koruyor. Diğer taraftan, Avrupa ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına İsrail-Hamas çatışmalarının enflasyonist bir etkisi olup olmayacağını görmek için petrol fiyatlarına bakacaklarını belirtti. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Avrupa’da oluşacak yönün seyrini petrol fiyatları belirleyebilir.

Asya’da ise Çin’den gelen verilerin pozitif etkisi piyasalara sınırlı yansıdı. Çin’de 3. Çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelişmesi uzun süredir ekonomiyi canlandırmaya çalışan Çin için iyi haber. GYSH Çin’de Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 artış gösterdi piyasa beklentisi 2.çeyrekte%6,3 olan büyümenin 3. çeyrekte % 4,4'e yavaşlamasını bekliyorlardı. Emlak piyasasındaki sıkıntılara rağmen, hükümetin teşvikleri artırması ve tüketici harcamalarının toplanmasıyla Çin’de ekonomik görünüm parlaklaştı. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası, getirilerdeki artışı durdurmak için plansız tahvil alımları yapacaklarını duyurdu. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını kapsayan en geniş endeksini %0,1 oranında düşürürken, Japonya'nın Nikkei endeksi %0,2 düştü.

Orta Doğu'da gerilimin artmasıyla petrol fiyatları bugün açılışla birlikte yükseliş gösterdi. Brent ham vadeli işlemleri %1,9 artışla varil başına 91,59 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol (WTI) vadeli işlemleri ise %2,1 artışla varil başına 88,50 dolara yükseldi. Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları, ABD konut başlangıçları verileri öne çıkıyor. Merkez Bankalarından yetkililerin konuşmalarının yanı sıra, ABD'de “Bej Kitap(Beige Book)” raporu da takip edilecek.

Manşette öne çıkanlar

İsrail savaş uçakları Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk belirlemelere göre 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hamas yaptığı açıklamada “Gazze'deki hastane saldırısı soykırımdır” ifadelerini kullandı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, saldırıdan ABD'yi sorumlu tuttu.

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelecek haftaki toplantıda 250 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, jeopolitik riskler nedeniyle İsrail'in “A+” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre beklenenden daha hızlı büyüdü. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 arttı. Ekonomistler, ikinci çeyrekteki yüzde 6,3 olan büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 4,4'e yavaşlamasını bekliyorlardı. Üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 büyüdü.

Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricisi olan Country Garden Holdings, henüz bir kupon ödemesi yapmadığı için 11 milyar dolarlık denizaşırı borcunun temerrüde düşmesine bir saatten az bir süre kaldı.

IMF, Çin için 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini düşürerek toparlanmanın “hız kaybettiğini” söyledi ve emlak sektöründeki zayıflığı gerekçe gösterdi. IMF yayınladığı bölgesel ekonomik görünüm raporunda, Çin için 2023 GSYH büyüme tahminini yüzde 5,2'den yüzde 5,0'a ve 2024 için yüzde 4,5'ten yüzde 4,2'ye indirdi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonun düşmesinin beklenenden çok daha uzun sürdüğünü ve “hala çok yüksek” olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ekonominin yüksek faiz oranlarına, durgunlaşan büyümeye ve emlak sektöründeki gerilemeye uyum sağlaması nedeniyle Euro Bölgesinde finansal istikrarın kırılgan olduğunu söyledi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, enflasyonun henüz yenilmediğini ve herhangi bir ek fiyat şokunun borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış gerektirebileceğini söyledi.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.