Çin, elma üretiminde dünya birincisi

Çin Elma Sanayii Derneği tarafından dün yayımlanan “2022 Çin Elma Sanayii Raporu”nda, 2021-2022 döneminde Çin’in elma üretimi alanında dünyada birinci sırayı koruduğu belirtildi. Rapora göre, 2022 yılında Çin’in elma üretimi 47 milyon 571 bin tonu buldu ve bu rakam, dünya genelindeki elma üretiminin yarısından fazlasını oluşturdu.

Çin, elma üretiminde dünya birincisi
Yayınlama: 20.10.2023
2
A+
A-

Çin Elma Sanayii Derneği tarafından dün yayımlanan “2022 Çin Elma Sanayii Raporu”nda, 2021-2022 döneminde Çin'in elma üretimi alanında dünyada birinci sırayı koruduğu belirtildi. Rapora göre, 2022 yılında Çin’in elma üretimi 47 milyon 571 bin tonu buldu ve bu rakam, dünya genelindeki elma üretiminin yarısından fazlasını oluşturdu.

Elmanın anavatanının Xinjiang olduğu genelde bilinmez. Genetik analizler, Xinjiang’daki yabani elmanın dünya genelinde elma yetiştiriciliğinin kaynağı olduğunu doğrulamıştır. Tarih boyunca, Xinjiang’daki yabani elma tohumları, antik İpek Yolu aracılığıyla Batı’ya yayılarak Avrupa ve Amerika kıtalarına götürüldü. Daha sonra bu kıtalarda yetiştirilen elma türleri, tekrar Çin’e getirildi ve Xinjiang’ın yabani elması, ülkenin doğal elma gen havuzunu oluşturdu.

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin 2022 yılındaki elma üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.2 artarak 2 milyon 138 bine ulaştı. Ülkenin toplam üretiminin yüzde 4.5’ini oluşturan Xinjiang elması, kalitesiyle tanınır. Özellikle Aksu bölgesinde yetiştirilen elma, tatlılığı nedeniyle “Aksu Tatlısı” olarak adlandırıldı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.