Çin Başbakanı, Kırgızistan’a gidecek

Çin Başbakanı Li Qiang, 24-27 Ekim tarihleri arasında Kırgızistan’da gerçekleştirilecek olan Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Başbakanlar Konseyi 22. Toplantısı’na katılacak ve Kırgızistan’a resmi bir ziyarette bulunacak.

Çin Başbakanı, Kırgızistan’a gidecek
Yayınlama: 20.10.2023
7
A+
A-

Çin Başbakanı Li Qiang, 24-27 Ekim tarihleri arasında Kırgızistan’da gerçekleştirilecek olan Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Başbakanlar Konseyi 22. Toplantısı'na katılacak ve Kırgızistan'a resmi bir ziyarette bulunacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugünkü basın toplantısında, Li Qiang'ın Kırgızistan Başbakanı Sadır Caparov’un daveti üzerine Bişkek kentinde düzenlenecek olan SİÖ Başbakanlar Konseyi 22. Toplantısı’na katılacağını ve Kırgızistan’ı resmi olarak ziyaret edeceğini duyurdu.

Sözcü Mao, SİÖ’nün kuruluşundan bu yana, “Shanghai Ruhu” temel alınarak üye ülkeler arasındaki dayanışma ve karşılıklı güveni güçlendirip, kapsamlı iş birliğini derinleştirdiğini anımsattı. Mao, örgütün Avrasya’nın güvenliği ve istikrarını destekleyip bölge ülkelerinin gelişimini hızlandırmada önemli bir rol oynadığını belirtti. Sözcü, dünya ile bölgedeki gelişmelerin karmaşık olduğuna dikkat çekerek, bölge ülkelerinin, SİÖ’nün bölgenin güvenliği ve gelişme çıkarlarını korumada daha büyük katkılarda bulunmasını beklediklerini ifade etti.

Li Qiang'ın ilk kez SİÖ Başbakanlar Toplantısı’na katılacağını belirten sözcü, toplantı sırasında Li'nin, diğer ülke liderleriyle birlikte, temmuz ayında yapılan SİÖ Zirvesi’nde varılan anlaşmaların uygulanması, örgütün gelişme stratejisinin hızlandırılması, güvenlik, ekonomi, ticaret, iletişim bağlantıları, beşeri ve kültürel iş birliği alanlarında somut adımlar atılmasını ele alacağını vurguladı.

Li’nin Kırgızistan ziyareti hakkında bilgi veren sözcü, Çin ile Kırgızistan’ın iyi komşular ve kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu hatırlattı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşundan bu yana geçen 31 yılda, sağlıklı ve istikrarlı gelişme eğiliminin her zaman korunduğuna işaret eden sözcü, iki devletin siyasi açıdan birbirine güvendiğini, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında başarılı iş birlikleri gerçekleştirdiğini, uluslararası alanda sıkı koordinasyon içinde olduklarını ve sivil iletişimin yoğun olduğunu belirtti.

Sözcü, “Başbakan Li Qiang’ın 24-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek ziyareti, ilk Kırgızistan ziyareti olacak ve Çin Başbakanı'nın 7 yıl sonra ilk resmi Kırgızistan ziyareti olacaktır.” dedi. Sözcü, Li Qiang’ın ziyaretinin, ikili ilişkileri daha da geliştirmesi, pragmatik iş birliğini güçlendirmesi ve halklar arası iletişimi artırması açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.