Glutensiz diyet hakkında merak edilenler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman glutensiz diyetin hangi durumlarda tercih edildiğini analttı.

Glutensiz diyet hakkında merak edilenler
Yayınlama: 20.10.2023
6
A+
A-

Çölyak hastalığına değinen Kahraman, depo proteinin tüketilmesiyle ortaya çıkan otoimmün bir hastalık olduğunu söyledi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman açıklamasında, “Çölyak Hastalığı, ince bağırsakta gluten adı verilen bilimsel adıyla prolamin olarak bilinen depo proteinin tüketilmesiyle ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi, ömür boyu süren bir glutensiz diyet uygulamaktır. Bu diyet, gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların tamamen beslenmeden çıkarlımasını içerir. Çölyak hastalarının dikkatli bir şekilde beslenmeleri ve gluten içeren gıdalardan kaçınmaları, semptomların kontrol altına alınmasına ve bağırsakların iyileşmesine yardımcı olur.” ifadelerine yer verdi.

Gluten İntoleransı

Gluten hassasiyeti veya duyarlılığı, çölyak hastalığına sahip olmayan ancak gluten içeren gıdaları tükettiklerinde sindirim sistemi sorunları yaşayan bireylerde görülebildiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman,  “Bu kişiler, gluten tükettiklerinde karın ağrısı, şişkinlik, ishal, mide bulantısı gibi sindirim semptomları görülür. Bu durum, çölyak hastalığına benzer semptomlara neden olabilir, ancak bağışıklık sistemi aynı şekilde tepki vermez.” dedi.

Dermatit Herpetiforme'nin çölyak hastalığı ile yakından ilişkilendirilen bir deri rahatsızlığı olduğunu belirten  Kahraman . Bu nadir görülen durumda, vücutta glutenin neden olduğu bir immün yanıt, ciltte kabarcıklar ve şiddetli kaşıntılara yol açar.  Tedavi genellikle glutensiz bir diyeti içerir, çünkü glutenin kesilmesi cilt semptomlarının hafiflemesine ve kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak bu diyeti uygularken bir doktorun gözetiminde olmak ve başarılı sonuçlar elde etmek için sabırlı olmak önemlidir, çünkü cilt iyileşmesi zaman alabilir.” şeklinde konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt Cansu Kahraman diğer durumları şöyle sıraladı:

İrritabl bağırsak sendromu (İBS), gluten hassasiyeti dışında diğer durumlar ve sağlıklı bireyler için glutensiz diyet”

 

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.