TMB ile FOCIC Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 1991 yılından beri üyesi olduğu ve halen Başkan Yardımcısı düzeyinde görev üstlendiği İslam Ülkeleri Müteahhitler Federasyonu (FOCIC) ile gerçekleştirdiği Ortak Yönetim Kurulu Toplantısı on ülkeyi (Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Sudan, Mısır, Fas, Libya, Burkina Faso, Bahreyn, Türkiye) Ankara’da biraraya getirdi.

TMB ile FOCIC Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi
Yayınlama: 19.10.2023
1
A+
A-

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin kalkınma hedeflerinde yer alan altyapı ve üst yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde rol üstlenmek, üye ülke müteahhitleri arasında ve üçüncü ülkelerde işbirliğini teşvik etmek hedefiyle faaliyetlerini yürüten İslam Ülkeleri Müteahhitler Federasyonu (FOCIC), T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katılımıyla 18 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Müteahhittiler Birliği Yönetim Kurulu ile bir araya geldi. Toplantının ardından Suudi Arabistan Müteahhitler İdaresi, Mısır Yapı ve İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, Libya Yapı ve İnşaat Müteahhitleri Birliği ile Türkiye Müteahhitler Birliği arasında ikili işbirliği mutabakat zabıtları imzalandı.

Suudi Arabistan dışındaki ilk toplantı

FOCIC Yönetim Kurulu, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu ile gerçekleştirilen ortak toplantının ardından kendi olağan toplantısını gerçekleştirdi. 2022 yılında Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği girişimle aktif hale getirilen ve ülkemizin de Türkiye Müteahhitler Birliği’nin de Başkan Yardımcısı düzeyinde görev üstlendiği FOCIC, Suudi Arabistan dışındaki ilk toplantısını TMB Ankara Merkez Binası’nda gerçekleştirmiş oldu.

Başkan Eren: “İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki işbirliği daha da geliştirilmeli.”

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri hakkında bilgi vererek, ülkemizin yurt dışında üstlendiği projelerde İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) üyesi ülkelerin payının yüzde 63 olduğunu, FOCIC üyesi ülkelerin payının ise yüzde 30 olduğunu ifade etti. İİT üyeleri arasında mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Başkan Eren, halen 30 olan FOCIC üyesi ülke sayısının İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 ülke olduğu göz önünde bulundurularak en kısa sürede artırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

İslam Kalkınma Bankası’nı finansman temini için harekete geçirmek gerek

FOCIC Başkanı Zakaria Al-Abdulqadır, İslam ülkelerindeki mevcut potansiyel ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke müteahhitleri için sahip olduğu imkanlar hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Al-Abdulqadır, İslam ülkeleri ve üçüncü ülkelerde gerçekleştirilmesi planlanan projelere finansman temini hususunda İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam ülkelerinde hayata geçirilecek projelerin istihdam yaratılması ve kapasite geliştirilmesi açısından önemini işaret etti.

En çok proje üstlenilen 10 ülkeden 5’i FOCIC üyesi

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan konuşmasında İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek: “1972 yılından günümüze kadar en çok proje üstlendiğimiz ilk 10 ülkeden 5’inin FOCIC üyesi olduğunun da altını çizmek isterim.” dedi.

Türk müteahhitlere Mısır ve Sudan’dan davet

FOCIC Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından mevcut işbirliği potansiyeline ilişkin bilgi aktarılan toplantıda, İİT üyelerinin kendi ülkelerinde ve üçüncü ülkelerdeki kalkınma planlarına katkıda bulunulması ve dünya inşaat pazarından daha fazla pay alınabilmesi amacıyla atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Toplantıda Sudan’ın yeniden inşa ihtiyacı belirtilirken, Mısır tarafından Türk müteahhitlere ortaklık imkanlarını ele almak üzere davette bulunuldu.

FOCIC Heyeti, mega projelerimizi ziyaret etti

Programın ikinci gününde (19 Ekim 2023) FOCIC Heyeti İstanbul’a geçerek, Türkiye’nin önde gelen projelerinden Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Galataport’u ziyaret ederek yetkililerden brifing aldı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.